dijous, 30 de juny del 2011

Resposta del regidor d'Esquerra Republicana de Cataunya – Consens x Cabrils – AM a la carta oberta de l'Assemblea Oberta de Cabrils als regidors electes del consistori municipal de Cabrils.

Cabrils, 28 de juny del 2011

Benvolguts veïns i veïnes de l'Assemblea Oberta de Cabrils,

Vull donar-vos les gràcies per la vostra carta i manifestar-vos el nostre suport a les manifestacions ciutadanes i pacífiques que demanen un canvi social i de les relacions entre la societat i els seus representants polítics a les institucions. Com molt bé dieu, som plenament conscients del divorci que existeix entre una determinada manera de fer política institucional i bona part de la societat. Això es manifesta en el rebuig, l’abstenció en les convocatòries electorals o la ignorància cap al comú. No és bo per a ningú, ni per als ciutadans ni per a aquells que us hauríem de representar.

L’actitud empresa per milers de persones arreu del món, però especialment a casa nostra, ha de generar a Cabrils un nou impuls per trobar mecanismes de participació que propiciïn la col•laboració entre la ciutadania i les institucions, una col•laboració més activa, que permeti fer sentir la veu del ciutadà als plens, al carrer o directament als seus representants polítics. Hi ha hagut intents d’impulsar-ho des de les institucions durant la darrera legislatura:

- Estudi en comissió al Parlament de Catalunya per a l’elaboració de la nova llei electoral catalana gràcies a la recollida de més de 100.000 signatures en una iniciativa legislativa popular (ILP), però que els diferents interessos dels partits més grans tampoc van aconseguir convergir per a que tirés endavant abans de finalitzar la darrera legislatura.

- A Cabrils, amb la creació del Consell del Poble de Cabrils com òrgan de participació definit pel Reglament de Participació Ciutadana. Mitjançant consultes en diferents sessions públiques es va definir la seva composició i el seu funcionament. Falta però dotar aquest òrgan de contingut real; fet que està previst fer mitjançant un procés participatiu, obert a tothom, utilitzant Internet i la pàgina web de l'Ajuntament però que va quedar estroncat amb la comptesa electoral. Però potser va ser el mètode, la informació, les persones, i un altre moment o situació política, el que no van propiciar que es pogués desplegar en plenitud, i que els que esteu cada setmana reunits davant La Fàbrica us hi incorporéssiu per aportar les vostres idees.

Com tots sabem, el nostre sistema democràtic és marcadament representatiu i no deliberatiu. El vot es demana un cop (quatre cops, de fet) cada quatre anys, però la tasca consultiva i deliberativa no hauria de limitar-se a les eleccions sinó a una feina més contínua, parlant amb els veïns, les associacions, les entitats, les organitzacions no governamentals, amb els comerciants, amb els empresaris, amb els professionals liberals, amb els mestres i professors, el personal sanitari, etc. Aquest és i ha estat el nostre compromís des d'Esquerra - Consens per Cabrils i també d’aquest regidor, que volem acomplir durant tota la legislatura. No en va la nostra pàgina de referència durant la darrera campanya ha estat “Esquerra t’escolta” i és una filosofia que volem seguir impulsant més enllà del dia de les eleccions.

Les competències i els pressupostos municipals són molt limitats: salut pública, ordenació urbanística, aigües, escombraries, etc. Depenen, i molt, tant de les transferències de la resta d’administracions com de les poques taxes sobre les que poden recaptar. Tot i així la manera com gestionem les nostres competències i els nostres recursos han de poder estar més propers a les necessitats i han d’arribar al coneixement d’aquells que volen contribuir a fer “política” des del seu compromís cívic i no des de la seva participació (o implicació?) en les institucions democràtiques. Estem d’acord en equilibrar millor la democràcia representativa i la deliberativa al nostre poble.

Des de les institucions properes a la ciutadania, com els ajuntaments, també podem contribuir a un canvi de cultura política del país: el paper que realitza el govern i l’oposició és enriquidor si es treballa correctament, és a dir, el govern ha de dirigir i marcar les prioritats de la seva gestió, i l’oposició proposar, controlar, fiscalitzar i denunciar les males praxis que es puguin cometre per a que puguin ser corregides. La defensa del bé comú, lluny de lluites partidistes, personalismes o interessos particulars, ha de marcar tant l’acció del govern com la de l’oposició, i des d'Esquerra ens comprometem a fer-ho des de posicionaments d’oposició constructius, raonats, transparents, debatuts i explicats en el ple (escenari bàsic de l’acció política institucional del municipi) i fora del ple (en l’àgora pública del nostre poble).

Com altres formacions polítiques i entitats del nostre país, Esquerra aspira a la plena sobirania de Catalunya amb la seva independència d'Espanya i com a nou estat de la Unió Europea.

Una experiència molt enriquidora per a alguns de nosaltres, com a experiència social, política i cívica, van ser les Consultes per la Independència durant els dos darrers anys a diversos municipis de Catalunya; també a Cabrils. Aquestes esdevingueren un espai per a compartir idees entre diferents posicions polítiques, independentistes, federalistes i/o unionistes, però sempre des del total respecte per a totes les opinions. Una altra forma de fer política a la que, des d'Esquerra, ens hi unim.

Esquerra Cabrils considera molt positiu el naixement de les assemblees obertes com a focus de debat públic, de tots els veïns, doncs entenem que tothom pot fer política, no només els partits, els lobbies de pressió o diferents tipus d’organitzacions. L'Assemblea també pot esdevenir un agent actiu per a realitzar no només accions de protesta sinó també projectes de canvis, informant, transformant, proposant i fent coses amb l’ajuntament, amb altres entitats del poble o tota sola. Són més important les idees, la iniciativa, les ganes de canviar les coses que els diners. Amb pocs recursos es poden arribar a fer grans coses, i un bon lloc per començar és Cabrils. Serà la suma d’accions a tots els pobles les que, ara o més endavant, mouran i modificaran la nostra realitat social i política.

Esquerra està oberta a escoltar-vos i col•laborar per a que les vostres propostes puguin ser escoltades al consistori. I per aquesta raó ens comprometem a establir canals de comunicació amb l'Assemblea Oberta de Cabrils que facilitin aquesta entesa, amb l’avinentesa, evidentment, que no contradiguin els nostres postulats com a organització i el nostre compromís adquirit amb els nostres electors. Restant a la vostra disposició. Cordialment,

Xavier Viudez i Cardona
regidor de l'ajuntament de Cabrils per ERC – CxC – AM

Comentaris post ple extraordinari del 29/06

Podríem titular aquests apunts com el llibre d'en Monzó, "El perquè de tot plegat" per explicar el sentit del vot del nostre grup al ple extraordinari del 29 de juny. No entrarem a fer consideracions als comentaris dels altres grups, però si que volem rendir comptes als els veïns de Cabrils sobre el signe del nostre vot a les propostes realitzades per l'equip de govern de l'ajuntament per aquest ple. Deixo pel lector l'exercici de llegir les actes dels plens quan es publiquin, i treure les seves pròpies conclusions. Val a dir que algunes de les intervencions de l'oposició fent crítiques a les propostes de l'actual govern respecte votacions en legislatures anteriors, contradiuen les postures actuals d'alguns dels grups que el conformen.

Periodicitat de les sessions ordinàries del ple. La proposta de l'equip de govern ha estat la de mantenir la periodicitat actual de dos mesos (el darrer dijous de cada mes senar a les 21h.). Consideren que és una bona periodicitat per rendir comptes als veïns de Cabrils i als regidors que no formen part del govern – val a dir que la comunicació amb els membres de l'oposició serà més freqüent. Fins que no hagin agafat un cert ritme en el coneixement i la gestió de l'ajuntament no troben adient fer-ne més sovint. No han exclòs la possibilitat de que més endavant es modifiqui la periodicitat. En aquest sentit, el nostre grup s'ha abstingut, tot i que una major freqüència facilitaria la transparència del consistori cap als veïns. No s'ha tancat la porta a fer els plens més sovint en el futur, en un horari que els veïns de Cabrils puguin assistir als plens, consideracions considerades raonables. Seran també les opinions que ens expressin els nostres conciutadans o dels nostres militants i simpatitzants els que ens faran replantejar aquesta periodicitat en el futur i proposar-ne el canvi.

Donar compte de la constitució dels grups polítics municipals. Bàsicament correspon a dir que a cada llista li correspon un grup municipal independentment del número de regidors que hagi obtingut resultat de la confiança dipositada pels veïns de Cabrils a les eleccions. El nostre grup ha votat a favor.

Nombre i composició de les comission informatives. Com en el punt anterior el secretari ha exposat la composició i representació tant a la comissió informativa municipal com a la comissió especial de comptes. La proposta ha estat un representant per grup amb vot ponderat a la seva representació. El nostre grup ha votat a favor.

Nomenament de representants de la corporació en òrgans col·legiats. Aquests òrgans col·legiats corresponen al Consell Escolar Municipal, el Patronat de l'Escola Bressol, l'Organisme Autònom Museu Arxiu i el Consorci Sala Teatre La Concòrdia. La proposat de l'equip de govern ha estat la d'incloure només membres del seu equip en aquest òrgans segons criteri d'àrea i en la seva majoria els caps de llista dels grups de govern. L'alcaldessa ha manifestat la seva voluntat d'estudiar si els estatuts dels òrgans col·legiats permeten que els regidors dels grups de l'oposició que vulguin incorporar-se a aquests òrgans, ho puguin fer. El nostre grup s'ha abstingut.

Regim de retribucions. Ha estat el punt més calent. La proposta de l'equip de govern consisteix en mantenir els mateixos imports que en la legislatura anterior: 2.452,75€ x 14 pagues per l'alcaldessa amb una dedicació de jornada complerta, i 736,47€ x 14 pagues pels regidors a govern per 20h setmanals sempre que s'acullin a la jornada a temps parcial. Tots els regidor tindran retribucions de 183,81€ bruts/sessió i 61,27€ bruts/sessió per les sessions ordinàries o extraordinàries del ple, i per les comissions informatives respectivament. Els membres de govern però que no s'acullin a les modalitat de temps complert (l'alcaldessa) o parcial, cobraran 335€ bruts/sessió per les juntes de govern. Tot això a efectes 14 de juny del 2011.

Cal tenir en compte que els plens ordinaris seran bimensuals així com les sessions informatives, que es realitzen una setmana abans.

Govern i oposició es reuniran cada dues setmanes per a que el govern informi dels temes ordinaris de l'ajuntament. Aquesta ha estat una proposta de l'alcaldessa que veiem amb bons ulls des del nostre grup i a les quals assistirem. És important puntualitzar que aquestes sessions no són retribuïdes. El govern per altra banda realitzarà juntes de govern també bisetmanalment.

La proposta del nostre grup ha estat la de disminuir els conceptes de retribució. La legislatura anterior es van disminuir un 2% en aplicació de polítiques d'austeritat per la crisi. Aquest cop, volíem equipar-los als que han patit funcionaris i/o personal laboral de l'administració: fins un 5% sobre la base que es va reduir l'any passat pels regidors a l'oposició i un 8% per regidors a govern. A efectes pràctics serien les assistències a plens i sessions informatives les que es veurien reduïdes fins al 5% i la resta de conceptes se'ls hagués aplicat fins el 8%. La proposta no va reeixir, tot i que existeix un compromís de l'alcaldessa en nom del govern d'estudiar-ho més endavant. El nostre grup, finalment es va abstenir per coherència amb la postura del nostre grup la legislatura anterior però no va poder votar a favor per disposar d'una proposta alternativa que es ve aplicant en altres àmbits de l'administració pública.

El darrer punt va ser donar compte de les resolucions de l'alcaldia sobre la constitució de la Junta de Govern Local, el nomenament de Tinents d'alcalde i de les delegacions de competències en regidors, i que es va tractar com una descripció de les decisions de l'alcaldessa.

Abans de finalitzar, voldria puntualitzar que per aquest primer ple, la informació que va associada als punts de l'ordre del dia no se'ns van fer arribar per poder ser estudiats amb prou antelació. Hi ha el compromís del govern de que aquesta incidència no es repeteixi en el futur. Si teniu qualsevol comentari, recordeu que podeu escriure'ls lliurement al nostre blog, conservant les normes bàsiques que ja vam definir i que trobareu aquí publicades. Si voleu fer un debat més dinàmic podeu fer-ho al nostre grup "Esquerra Cabrils" del facebook.

dimarts, 28 de juny del 2011

Convocat ple extraordinari pel 29/06 a les 9h a la sala de plens.

Esquerra Cabrils, acomplint el seu compromís d'informar als veïns de Cabrils, us publiquem els punts que el consistori tractarà en el seu proper Ple Ordinari del dimecres 29/06 a les 9 del matí a la sala de plens de l'ajuntament de Cabrils. Posteriorment se'ns ha convocat a la Junta General Extraordinària de SEIPRO per al cessament i nomenament de membres del Consell d'Administració.

Després de cada ple, us informarem del per què del nostre posicionament a les votacions que es facin al ple.

Ordre del dia del ple:

1. Periodicitat de les sessions ordinàries del Ple.
2. Donar compte de la constitució dels Grups polítics municipals.
3. Nombre i composició de Comissions Informatives.
4. Nomenament de representants de la corporació en òrgans col·legiats.
5. Règim de retribucions i indemnitzacions dels regidors.
6. Donar compte de les resolucions de l'alcaldia sobre la constitució de la Junta de Govern Local, nomenament dels tinents d'alcalde i de les delegacions de competències de regidors.