divendres, 30 de setembre del 2011

Comentaris posteriors a la sessió ordinària del ple ordinari del mes del 29 de setembre del 2011

Expedient d'aprovació de la modificació del pressupost del 2011.

La modificació del pressupost municipal, es podria justificar per reflectir al pressupost alguns canvis que hi ha hagut en els ingressos del consistori deguts a subvencions que no esteven recollides anteriorment. Aquestes són finalistes, per tant, tenen la seva traducció en un increment o la creació de la seva partida corresponent de despesa, que haurà de ser justificada posteriorment a l'administració competent. La resta de partides, per les quals vàrem demanar una justificació, ens va arribar just abans del ple. Donat que no vam tenir prou temps per la seva anàlisis, el nostre grup municipal va abstenir-se en el seu vot.

Aprovació provisional de les ordenaces fiscals per l'exercici 2012 i posteriors.

Aquesta ordenança de marcat caràcter tècnic, reflecteix alguns aspectes de la política del govern amb un marge de maniobra delimitat, donat que les taxes municipals, pels serveis oferts, mai tindran un caràcter lucratiu sinó que tindran com a valor màxim el de la pròpia prestació del servei. Hi ha alguns aspectes positius en la modificació de les ordenances com és:

El fet que es redueix el tipus de gravamen del 0,55 al 0,52 de l'impost dels bens urbans. Cal tenir present que, durant 10 anys – i encara en queden 5 o 6 més – , la base imposable s'incrementa significativament cada any. Aquesta proposta implicarà per l'ajuntament un augment inferior de recaptació, és a dir, en comptes de recaptar-se un 13% més per aquesta partida, es recaptarà un 6% sobre el padró global. En aquest moment de crisis pot ser un esforç per les famílies, però l'únic que es farà amb aquesta decisió és endarrerir en el temps aquesta decisió que implicarà posteriorment un esforç major.

O bé que s'han introduït un factor de descompte al tram municipal associat a les plusvàlues per defunció del titular del terreny, edificació o local on es realitza una activitat econòmica. A diferència de la majoria de municipis de la província, Cabrils no tenia cap tipus de reducció en la transmissió d'aquests bens entre familiars de primer grau (cónjugues, parelles de fet, fills). Ara, tot i no reduir el factor en un 100%, s'han introduït tres trams – amb un % de descompte inversament proporcional al valor cadastral del terreny. ERC entrarà una moció properament per fer una contraproposta a l'aprovada pel ple. Aquesta moció anirà en el sentit de gravar només els grans patrimonis i deixar exempts els petits, tot mantenint una estructura similar a la presentada pel govern municipal, en lloc d'una reducció percentual esglaonada es reduirà una quantitat fixa, és a dir, l'existència d'un mínim exempt, per a cada causant, per sota del qual no s'hagués de pagar res.

Altres mesures que s'han introduït són:

La modificació de les quotes tributàries del cementiri. Els preus de les concessions s'apugen en el cas de nínxols de caràcter pemanent i periodes per 5 o menys anys, i s'abaixen en els de caràcter temporal.

Augmenta també el preu mensual del servei d'ajuda a dominici prestat per teleassistència. Les rendes més baixes però, poden acollir-se a ajuts de benestar i per tant subvencionats al 100%.

Les possibles millores que es poden introduir a les ordenances fiscals ens han inclinat a abstenir-nos al vot emès pel nostre grup municipal.


Proposta d'aprovació de la donació del 0,7% de la recaptació de la Mostra Gastronòmica de Cabrils del 2011 a Càrites Diocesanes.

La mesura deroga un decret anterior del 2006, i impulsat per ERC que cedia aquest percentatge a obra social, a través del Fons Català de Coperació pel Desenvolupament. Enguany, es proposa que aquests diners siguin destinats a Càrites Diocessanes que realitza una feina caritativa a Cabrils mitjançant la repartida de menjar a persones i famílies amb risc d'exclusió social. Càrites no rep cap subvenció de l'ajuntament segons ens va manifestar l'alcaldessa, Lina Morales i són doncs les donacions que fan particulars a aquesta organització, la que sufraguen els costos d'aquesta activitat al nostre poble.

Fa un parell o tres de setmanes el portaveu del grup municipal d'ERC-CxC-AM va estar parlant amb el mossèn, i va manifestar l'existència d'un augment del nombre de famílies que demanen ajut, especialment menjar, a Càrites Diocesanes, el que motivà una conversa amb el govern municipal per que l'Ajuntament ajudés a Càrites a sufragar les despeses. Amb aquesta mesura, i com a caràcter excepcional, el consistori vol ajudar als nostres veïns i veïnes amb majors necessitats, malgrat el petit import que representa. El nostre grup municipal hi ha votat a favor.

Proposta d'aprovació de l'ordenança de convivència ciutadana de l'Ajuntament de Cabrils

El grup municipal d'ERC-CxC-AM ha manifestat durant les darreres setmanes al govern municipal la necessitat de retirar-la de l'ordre del dia per poder-la consensuar no només amb els grups municipals, sinó també amb les entitats cíviques sorgides els darrers mesos i els veïns que vulguin participar novament en el seu redactat. Durant la darrera legislatura hi hagué un procés participatiu on alguns veïns van col·laborar a donar idees sobre el contingut d'aquesta ordenança, però finalment el document no es va portal al ple. L'ordenaça de civisme és un document que regula la relació en diferents àmbits públics dels veïns i veïnes de Cabrils. Té prou importància com per demorar-ne la seva aprovació, per ser novament debatura, donat que no es percep una urgència immediata la seva aprovació. En canvi és important garantir la participa de la ciutadania en la seva elaboració.

Malgrat haver intentat consensuar un document entre govern i oposició en una reunió la darrera setmana, la regulació de relacions i valors fan impossible arribar a un acord que no sigui la suma de molts consensos en un marc més obert. ERC-CxC-AM va proposar el fòrum que representa el nou consell del poble com un marc adequat per avalar un procés participatiu. Cal recordar que el Consell no va reeixir durant el final de la darrera legislatura i que el nou govern vol novament impulsar durant aquest mes d'octubre. ERC-CxC- entén que no té sentit precipitar una aprovació de l'ordenança de civisme sense participació ciutadana, sense consens amb l'oposició i a les portes de l'inici de les activitats del Consell del Poble que podria entomar aquest tema amb més garanties de transparència, deliberació i radicalisme democràtic.

El nostre grup municipal va optar per l'abstenció donat que els texts presentats eren semblants als que va realitzar l'equip de govern anterior, però amb alguns matisos importants a nivell social que els diferencien i evitava el nostre vot a favor en el benantés addicional que no compatíem el procés d'elaboració i aprovació de l'ordenança. ERC-CxC-AM estudirà amb més deteniment el text aprovat durant el període d'al·legacions per introduir i obrirà un procés de participació amb entitats i veïns/es davant la incapacitat i manca de voluntat política d'aquest govern a la participació de la ciutadania.


Proposta d'aprovació de l'ordenança reguladora de la creació de fitxers de dades de caràcter personal de l'ajuntament de Cabrils. (LOPD)

Aquesta ordenança és de caràcter tècnic per tots els consistoris, organitzacions i empreses que tracten amb dades personals de les persones. El nostre grup hi ha votat a favor.

Acord de la xifra oficial de població de Cabrils el 01/01/2011

També es tracta d'una ordenança tècnica a la qual el grup municipal d'ERC-Consens x Cabrils hi ha votat a favor.

Nomenament de representats de la corporació en òrgans col·legiats competència del Ple.

L'equip de govern ha elevat al Ple aquesta moció per nomenar a alguns dels regidors del govern representants del consistori davant d'algunes entitats com la Mancomunitat intermunicipal d'abastament d'aigua del riu Ter, el consorci del govern territorial de salut del Maresme o els consells escolars dels CEIPs L'Olivera i Mas Maria.

El grup municipal d'ERC-CxC-AM va sol·licitar en un ple anterior la possibilitat que s'estudii si és possible que els regidors que desitgin assistir amb veu però sense vot als ens municipals i supramunicipals. S'ha insistit novament tant a la sessió informativa com durant el Ple, pendent de la resposta del govern. El nostre grup s'ha abstingut a la votació d'aquesta moció.

Autorització de compatibilitat amb activitat privada (per part del secretari interventor)

El secretari interventor ha demanat autorització al Ple per poder realitzar activitats privades fora de la seva jornada laboral i sense cap tipus de relació amb el consistori i Cabrils. Donat que es compromet a no realitzar activitat incompatibles amb el seu càrrec, no veiem cap inconvenient en votar-hi a favor.

Moció de suport al model educatiu català (CiU)

El grup municipal d'ERC-Consens x Cabrils hi vota a favor.

Moció sobre la decisió del TSJC referent a la immersió lingüística. (ERC-CxC-AM)

Malgrat haver estat votada posteriorment, la moció presentada pel grup municipal ERC-CxC-AM fou la primera a ser entrada al registre general de l'ajuntament. La moció és dura en el seu redactat tant en la forma com en el fons amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquesta, conseqüència de la retallada que ha patit l'estatut d'autonomia de Catalunya pel recurs interposat pel Partit Popular, el Defensor del Pueblo i algunes autonomies, és un impacte directe a la línia de flotació no només del nostre model d'immersió lingüístic a les escoles catalanes sinó també al nostre model de societat respectuós amb la cultura i llengua de tots/es les ciutadans i ciutadanes d'aquest país, però amb una llengua vehicular de relació i ensenyament a l'escola, el català.

Diverses entitats de Cabrils han donat suport a aquesta moció:

la junta de la Societat La Concòrdia
l'Associació de Voluntaris de Cabrils “Bona Terra”
l'Assemblea de Joves de Cabrils,
el Grup Sardanista Coloraines,
les JERC de Cabrils – Vilassar de Dalt,
Solidaritat Catalana per la Independència a Cabrils,
Democràcia Catalana a Cabrils,

així com molts veïns i veïnes de Cabrils, els noms dels quals hem demanat que siguin inclosos a l'acta del Ple. Els volem agrair des d'aquest apunt el seu suport a tots/es ells/es.

Moció sobre la política educativa amb relació a la retallada pressupostària (PSC)

La moció fa una defensa de la inversió planificada pel departament d'Educació i l'impacte que han tingut les retallades que està patint l'escola catalana els darrers mesos. El nostre grup municipal considera que l'educació i la salut són dos dels pilars de la societat del benestar. És per aquesta raó que qualsevol retallada que pugui patir cal que estigui totalment justificada – recordeu que ERC ha sol·licitat explicacions a Salut per les retallades que ha patit Cabrils i Vilassar de Dalt abans de poder explicar als nostres veïns i veïnes la seva posició de forma totalment responsable. El nostre grup municipal ha votat a favor d'aquesta proposta.

Finalment, el govern ha entrat per tràmit d'urgència una moció sobre una subvenció destinada a les corporacions titulars de llars d'infants corresponents al curs 2010/2011. A fi de poder tramitar i cobrar-la, el nostre grup municipal li ha donat suport.

Textos de la sessió ordinària: http://goo.gl/oOxI3

dimarts, 27 de setembre del 2011

Convocat el ple ordinari del mes de setembre del 2011

Ha estat convocada sessió ordinària de Comissió Informativa, per al proper dijous dia 22 de setembre a les 20:00 hores, a la sala de reunions de la planta baixa de la Casa Consistorial, per tal d’estudiar i dictaminar els assumptes inclosos en el següent:

ORDRE DEL DIA

1.- Aprovar l’acta de la sessió ordinària de data 27 de juliol de 2011

Part resolutiva de la sessió

2.- Dictàmen que proposa l’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost número 8 del pressupost municipal de 2011

3.- Dictàmen que proposa l’aprovació provisional de la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2012 i següents

4.- Dictàmen que proposta l’aprovació de la cessió del 0,7 % dels ingressos provinents de la venda dels tiquets de tast i beguda de la Mostra Gastronòmica del 2011

5.- Dictàmen que proposta l’aprovació provisional de l’Ordenança de convivència ciutadana de l’Ajuntament de Cabrils

6.- Dictàmen que proposta l'aprovació provisional de l’Ordenança reguladora de la creació de fitxers de dades de caràcter personal de l’Ajuntament de Cabrils

7.- Dictàmen que proposta l’aprovació de la xifra oficial de població a Cabrils a data 1 de gener de 2011

8.- Dictàmen que proposa el nomenament de representants de la corporació en òrgans col·legiats competència del Ple

9.- Dictàmen que proposa l’autorització de compatibilitat amb activitat privada

10- Dictàmen que proposa donar suport al model educatiu català presentada pel Grup Municipal de Convergència i Unió.

11.- Dictàmen sobre la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya referent a la immersió lingüística presentada pel Grup Municipal d’ERC – Consens per Cabrils – AM.

12.- Dictàmen sobre la política educativa amb relació a la retallada pressupostària presentada pel Grup Municipal Socialista i altres grups polítics municipals.

Part no resolutiva de la sessió

13.-Mocions.

14.-Donar compte de les resolucions dictades, i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió.

15.-Precs i preguntes.

Recordeu que des de la sessió ordinària passada, els veïns i veïnes de Cabrils poden preguntar al Ple als regidors sobre els diferents temes que els preocupen. Al final de cada Ple es destina un temps per aquest punt de l'ordre del dia.