divendres, 7 d’octubre del 2011

El Consell de Poble comença camí per la seva constitució

El Reglament de Participació Ciutadana (aprovat en sessió plenària del 28 gener 2010) va ser consensuat amb els diferents grups municipals que formaven part del consistori la passada legislatura. El tractament dels òrgans de participació, Consell consultiu del poble de Cabrils (capítol 3), va ser àmpliament comentat amb la ciutadania en seminaris i reunions a La Fàbrica i, finalment, en una última reunió el 16 de desembre de 2009 es va acordar el redactat que figura en els articles 22 a 25 del citat Reglament.

Aquest òrgan ofereix la possibilitat que representants de la ciutadania es puguin reunir amb els polítics i tècnics municipals per debatre temes i qüestions públiques que afectin al nostre poble. El seu dictamen, segons preveu la llei, no és en cap manera vinculant. I més encara: ja que és un òrgan no obligatori per a municipis petits, la seva creació és potestativa per part de l’alcalde o alcaldessa.

Hem de sentir-nos contents que es posi en marxa el procés de constitució del nostre Consell. La legislatura passada amb la proximitat de les eleccions i el gran perill que això significava de polititzar aquest òrgan que, per altra banda, s’ha de renovar cada quatre anys coincidint amb les eleccions, aconsellava ajornar la seva posta en marxa.

Que quedava per fer? Doncs una vegada definit el nombre de membres que en poden formar part i la seva composició, les seves funcions i els eixos principals del seu funcionament, s’haurà de procedir a escollir els seus membres amb el procediment que es determini (per sorteig, per votació, obrint un procés de presentació de candidatures, etc.) i amb posterioritat caldrà elaborar un reglament de règim intern que s’haurà d’aprovar per ple.

Aquests temes estava previst que es treballessin, bàsicament, mitjançant el web de l’ajuntament fent aportacions i debatent en un portal de nova creació. El resum es presentaria en una reunió presencial i s’actuaria en conseqüència.

Cal tenir ben present que estem davant d’una eina que ens permetrà renovar la democràcia amb el foment d’una major participació ciutadana, condicionant la relació entre governants i governats, influint en el contingut i qualitat de la informació entre ajuntament i poble i condicionant el debat públic, http://www.blogger.com/img/blank.gifla seva riquesa i el seu contingut. Però no hem d’oblidar que la participació ocupa un lloc secundari en la vida quotidiana de la gent i, normalment, és intermitent i esporàdica i, molt sovint, queda entre el desig i el debat acadèmic o filosòfic.

No ho espatllem. El risc de la participació poc treballada és que acabi generant més desafecció en el cas que el resultat final del procés participatiu no satisfaci les expectatives generades.


Folletó de promoció de l'ajuntament:
http://www.cabrils.cat/general/documents/pdf/consell_de_poble_2011.pdf

dilluns, 3 d’octubre del 2011

Preguntes d'ERC-CxC-AM realitzades al govern municipal durant el Ple de setembre del 2011

Com ja saben vostès, l'agenda d'activitats de Cabrils és la forma com molts veïns i veïnes ens informem de totes les activitats programades durant el mes. Aquest mes no ha estat disponible ni en format paper ni a través de la web de l'ajuntament. Quan té previst l'equip de govern d'oferir novament aquest servei als cabrilencs i cabrilenques?.

El Sr. Edmon Nadal, regidor de comunicació ens va comentar que al seu parer l'agenda en paper no era necessària donat que no la llegeix ningú al que el portaveu d'Esquerra va replicar que molts veïns, entre els quals ell es trobava, si que la consultaven i es servien d'ella per poder conèixer les activitats a Cabrils estalviant-se consultar periòdicament les cartelleres del poble on esporàdicament es pengen els cartells de l'ajuntament. Tanmateix, va reconèixer que va ser un error no haver penjat l'agenda a la web de l'ajuntament. Va semblar donar a entendre que la del mes d'octubre estarà a disposició dels veïns a través de la web.

El Ple anterior va acordar sol·licitar informació a l'administració sanitària sobre el tancament del consultori de Cabrils i les urgències al CAP de Vilassar de Dalt. Ha rebut resposta el govern municipal després d'haver transcorregut dos mesos? S'ha reclamat la informació al govern de la Generalitat?

La Sra. Morales va respondre que l'ajuntament havia enviat l'acord de govern a les institucions i persones esmentades, tot i que no havien rebut cap resposta per part de la Generalitat. Posteriorment, la regidora de salut ens va comentar fora del ple, que l'ajuntament no havia fet cap altra acció des d'aleshores.

És preocupant el fet que no s'hagin realitzat accions des del darrer ple. Han passat dos mesos, i ambdós governs estan integrats per governs de CiU.

El nostre grup municipal però ha conegut a través del grup parlamentari d'ERC del Parlament de Catalunya que les preguntes parlamentàries entrades pel diputat Pere Aragonès a proposta dels Srs. X. Yelo (Vilassar de Dalt) i X. Viudez (Cabrils) durant el mes de juliol no han estat encara respostes. El govern ha sol·licitat una pròrroga fins el dia 10 d'octubre, fet que sorprèn si les decisions que s'han pres per retallar el servei als ciutadans s'ha fe amb la rigorositat i anàlisis de les dades per part de l'administració competent.

Alguns veïns ens han informat que durant la Festa Major s'han produït agressions físiques al voltant de la zona de les escoles. El govern municipal n'és coneixedor? Quines mesures preventives va prendre a la finalització dels balls i concerts per que no es produïssin?

La Sra. Morales va manifestar que no havia hagut cap denúncia. Així mateix el Sr. Serrano va comentar que sí n'era coneixedor i el Sr. Gil va respondre que a la sortida dels balls hi havia un desplegament policial preventiu que aparentment no va funcionar.

El darrer més d'agost els consellers Clèries i Mena compareixien en comissió parlamentària per donar explicacions sobre la gestió del PIRMI. Voldríem saber quin ha estat l'impacte d'aquesta decisió del govern de la Generalitat sobre els veïns de Cabrils? Quantes persones cobren actualment aquesta prestació? Quantes persones tenen actualment algun endarreriment? Quantes persones no estan cobrant la prestació actualment? A quantes persones no se'ls ha tramitat o es troben amb l'expedient aturat actualment? Quines accions ha pres el govern municipal per subsanar aquesta situació.

La Sra. Infiesta va respondre que no coneixia el número de persones en situació de prestació del PIRMI. La Sra. Garcés va comentar però que en una reunió amb els serveis socials i la Sra. Infiesta, li havien comentat que hi havia 20 persones cobrant aquesta prestació. La Sra. regidora de Benestar va dir que hi havia una persona que no havia estat cobrant-la però que ja s'havia regularitzat la seva situació. Tanmateix va comentar que no hi ha cap expedient que des de l'administració de la Generalitat no s'hagi tramitat.

El grup municipal d'ERC-CxC ha sabut però que hi hagut importants endarreriments en el cobrament del PIRMI per part d'algunes persones. Alguns han cobrat el 5, 10 o 15 del mes de setembre. Tanmateix, hi ha 8 persones que amb la documentació complimentada la seva petició encara no ha estat tramitada pel departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

Durant el mes d'agost ens vam assabentar que el govern municipal ha modificat els espais d'estacionament a la plaça de l'Església. Quin ha estat el criteri per a prendre aquesta decisió i per què s'ha fet en ple mes d'agost?

Segons el Sr. Serrano, va ser una sol·licitud dels comerciants dels voltants de la plaça de l'Església i que ha beneficiat una major afluència de clients a aquests comerços, posant com a exemple la farmàcia. Tanmateix, la Sra. Morales va dir que s'ha posat el mateix model d'estacionament que va implantar el govern anterior a l'aparcament dels Horts de la Santa Creu, davant de la Concòrdia, encertadament. Aquesta decisió volia donar resposta també a la necessitat d'aparcament de la zona alta del poble.

Val a dir, que com ja va manifestar en un escrit anterior Esquerra, no es critica tant el fons com les formes. La decisió s'ha pres durant el mes d'agost sense el coneixement dels veïns i veïnes de Cabrils, sense cap debat. Molts cabrilens i cabrilenques saben que aquest ha estat un tema sovint polèmic. Una decisió que hagués necessitat un debat públic del que és per a molts la plaça més important de poble.

El darrer govern municipal, va engegar dos projectes de construcció encara vigents, la piscina municipal i el pavelló poliesportiu de les escoles. Hem sabut però que ha patit alguns endarreriments. Estaran ambdós equipaments enllestits en les dates previstes?? Quin és el seu grau d'acompliment actualment?

Segons el Sr. Gil, durant els treballs d'anivellament de terrenys del poliesportiu, es va topar amb una canonada de gas que no apareixia als planells. Això va obligar a fer una despesa i una modificació del traçat de la conducció de gas que ha endarrerit una mica els treballs. Tanmateix, les obres de la piscina s'han endarrerit dos mesos per causes tècniques. El govern municipal va manifestar també que properament en el marc del consell del poble que es vol constituir properament, es farà un monogràfic sobre aquestes construccions per donar explicacions dels costos de construcció i manteniment d'aquests equipaments.

(si hi hagués alguna mala interpretació o errada, un cop aprovada l'acta de la sessió, serà esmenada).