dimecres, 30 de novembre del 2011

Conmemoració del Dia Internacional de la Sida. 30 anys després.

Un any més, el primer de desembre, es conmemora el Dia Internacional de la Sida per conscienciar-nos dels perills de la malaltia i lluitar contra la discriminació de totes les persones que hi conviuen. Enguany fa trenta anys dels primers diagnòstics al món i també a Catalunya.

Aquesta malaltia afectava arreu del món més de 34 milions de persones a finals del 2010. Més d'un milió moren cada any per malalties relacionades amb el vih. Més de 7 mil persones s'infecten diàriament arreu del món. I l'estigma social continua. Aquestes són algunes de les dades que ha publicat UNAIDS, el programa conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/sida, i que podeu llegir als seus informes.

És una malaltia crònica als països rics, però el vih continua matant. No hem d'oblidar que és molt senzill prevenir la infecció. L'educació i la conscienciació són les millors eines per posar una barrera entre nosaltres i el virus, especialment entre els més joves, aquells que no tenen el record d'haver perdut amics i familiars pel vih.

I és per a ells que L'Altell ha preparat un taller per demà dijous, un joc per aprendre jugant! Apropeu-vos-hi, és important saber com pots infectar-te. Hi hauries de conviure tota la vida. La sida avui encara no té cura.

El ple de l'ajuntament de Cabrils s'ha adherit amb el vot unànim de tots els grups municipals al manifest que farà demà públic el departament de salut de la Generalitat de Catalunya, confeccionat conjuntament amb les organitzacions que integren el Comité 1er de desembre. La lluita continua.

Comité 1er de desembre: http://comitedesembre.tumblr.com/
Sexe Jove. Web de l'ICS: http://www.sexejoves.gencat.cat/
Lectura recomanada: Más grande que el amor, un llibre de Dominique Lapierre.




vídeo de UNAIDS



vídeo de la Creu Roja del Regne Unit

dilluns, 28 de novembre del 2011

Conclusions de la resposta a les preguntes parlamentàries d'ERC - Cabrils al govern de la Generalitat.

El passat mes de juliol, el grup d'ERC al Parlament de Catalunya entrava un conjunt de preguntes al govern, perquè aclarís l'escrit que el director del Servei d'Atenció Primària Mataró-Maresme, havia realitzat per justificar el tancament de les urgències del CAP de Vilassar de Dalt - Cabrils.

Fins mitjans de novembre no hem rebut les respostes, les conclusions de les quals vam presentar al ple del consitori del mes de novembre després de la seva anàlisi:

El Govern, amb la reordenació de l'atenció continuada admet que ha augmenat la pressió assistencia sobre els professionals al PAC de Vilassar de Mar en un increment del:

59% en les visites en dies laborables.
59% en les visites en dissabtes, diumenges i festius.
133% en les visites domiciliàries en dies laborables.
114% en les visites domiciliàries en dissabtes, diumenges i festius.

La dotació facultativa és de dos metges de família.

La població de referència pel CAP de Vilassar de Mar es veu duplicada en dissabtes, diumenges i festius, tot i que el nombre de visites per metge s'incrementa en un 224% respecte un dia laborable, mentre que els efectius només es veuen duplicats en horari diürn.

No han reforçat les urgències de l'hospital de Mataró assumint que no impactarà l'increment de la pressió assistencial sobre Vilassar de Mar, fet poc probable. Tampoc sembla que es reforci el servei d'atenció telefònica Salut Respon, servei alternatiu que ofereix l'ICS d'atenció als pacient en l'escrit del 22 de juny d'enguany del director del Servei d'Atenció Primària Mataró-Maresme.

No es fa esment als recursos materials incrementats a Vilassar de Mar. Què se n'ha fet del vehicle d'atenció domiciliària de Vilassar de Dalt que podia atendre els veïns de Cabrils davant d'una urgència domiciliària?

L'Ajuntament de Cabrils, en acord del ple del mes de juliol, va enviar les mateixes preguntes al govern i organismes sanitaris competents. Finalment, també ha rebut les respostes que estan pendents de ser analitzades. Seran però necessaris alguns aclariments per part del govern per tenir una valoració acurada.

diumenge, 27 de novembre del 2011

Precs i preguntes d'ERC-CxC-AM realitzades al govern municipal durant el Ple de novembre del 2011. Preguntes dels veïns/es.

El nostre grup municipal ha sol·licitat a la Sra. Alcaldessa un compromís amb els veïns i veïnes de Cabrils per realitzar els plens municipals extraordinaris als vespres dels dies laborables a fi i efecte que tothom pugui assistir-hi no només per afavorir-ne la publicitat, el coneixement i la participació de tots els veïns. Tanmateix, considerem una desconsideració cap als regidors que treballen per compte pròpia o aliena que han de deixar de fer la seva feina o demanar permís en horari laboral en la situació econòmica que es troben tant les empreses com les famílies. A aquest prec la Sra. Alcaldessa de Cabrils, Lina Morales ens ha respòs que ho estudiaran. No ha manifestat doncs la voluntat de canviar-ho.

Preguntes:

Quan té previst el govern municipal publicar el document sobre el seu pla de govern, si és que el tenen, segons el compromís que havia adquirit amb els veïns de Cabrils quan va acordar la formació del govern entre CiU, PP i VIC i que vostès van signar?

El Sr. Serrano ens va respondre que sí, que l'estaven elaborant i que properament el farien públic. Ens va fer referència d'un conjunt d'actuacions que havien estat realitzant i que va atribuir a taques que havia hagut de fer el govern anterior al qual el regidor d'ERC-CxC-AM li va replicar que el pla de govern és un full de ruta polític i que la relació de tasques que havia anomenat eren tasques pròpies dels serveis tècnics. El Sr. Serrano va afegir però que només disposen un dia a la setmana d'arquitecte tècnic, volent justificar la seva poca disponibilitat per avançar en aquest compromís postelectoral.

Al darrer ple, la senyora alcaldessa va prendre el compromís de consultar la possible incorporació d'altres regidors als organs col·legiats competència del ple de caràcter supramunicipal. La petició s'havia fet prèviament durant el ple del mes de juliol. Ha realitzat la consulta el govern?

Encara no ho ha fet.

També al darrer ple, la regidora Marina Infiesta ens va respondre que pel ple d'avui podria respondre sobre l'impacte de les mesures preses pel govern de la Generalitat durant el mes d'agost en referència al PIRMI. Aquest regidor voldria saber si disposa de la informació.

La Sra. regidora no la disposa.

Tornant al darrer ple, el Sr. Edmon Nadal va informar-nos que la web de l'ajuntament estaria disponible a finals d'octubre, que també recollia el butlletí d'informació municipal de CiU del mes d'octubre. Quan ho estarà finalment?

Aquesta pregunta no ha calgut realitzar-la donat que el Sr. Nadal l'ha respòs mentre contestava una altra interpel·lació. La web no està encara operativa tot i que esperen fer-la pública durant aquesta setmana en proves i s'aniran poc a poc afegint els continguts i acceptant suggerències dels veïns i veïnes de Cabrils.

Sobre la convocatòria per a la concessió de subvencions per a activitats desenvolupades durant l’any 2011. Quins mecanismes va utilitzar l'ajuntament per publicitar-ho i fer-ho arribar a les entitats del poble? Quantes d'elles han presentat sol·licitud?

El Sr. Nadal no ens va respondre sobre els mecanismes utilitzats i no disposa de la informació.

Aquest regidor voldria saber quantes al·legacions van presentar els veïns i veïnes de Cabrils durant el període d'exposició pública de l'ordenança de convivència ciutadana després de la seva aprovació en el darrer ple. En quin estat es troben?

El Sr. Nadal va respondre que s'havien entrat al voltant de 60 al·legacions tot i que havien estat formulades per 6 persones. No coneix en quin estat de resposta es troben.

Han elaborat els serveis tècnics de l'ajutament algun informe tècnic durant les darreres setmanes sobre les reformes que hauria de fer la Societat La Concòrdia per adequar la sala del teatre per la seva reapertura com es va comprometre el govern municipal en la darrera reunió conjunta entre el govern i la junta de la societat La Concòrdia el dia 3 d'octubre passat? En cas negatiu, quan té previst que la societat disposi d'aquesta informació?

La Sra. Alcaldessa va respondre que s'hi està treballant i que en breu es farà arribar aquesta informació a la Junta de La Concòrdia.

Fa uns quants dies, una empresa contractada per l'ajuntament va realitzar la tala dels arbres del camí de can Tosca després de la petició per escrit d'alguns veïns que es van veure afectats per les seves arrels a les seves finques.

Aquesta pregunta va ser realitzada per la Sra. Garcés, malgrat que el grup municipal també la tenia preparada, i va explicar que la documentació de l'ajuntament per la replantació recomana la plantació del mateix tipus d'arbres que s'han talat. El Sr. Serrano va comentar que les arrels dels arbres havien començat a envair alguns jardins, malmès alguns murs i clavegueram. Una instància dels veïns sol·licitant la tala i si no s'hagués fet haguessin pogut realitzar un contenciós administratiu contra el consistori. Aquest en el seu moment, va aprovar i concedir el permís a l'empresa constructora per a la plantació d'aquest tipus d'arbrat. Aquesta empresa constructora actualment ja no existeix.

Quan té previst l'ajuntament tornar a plantar arbres al camí de can Tosca? Ha consultat la regidoria de medi ambient o d'urbanisme amb algun especialista en arbrat per assessorar-se pel millor tipus d'arbre que s'hi haurà de plantar segons les característiques del terreny i per disminuir l'impacte visual sobre el paisatge de la zona?

El Sr. Serrano ens ha respòs que es farà a la vorera del davant d'on estaven actualment plantats a una zona verda de l'ajuntament i que de moment no saben quan es farà. Es compromet a consultar a especialistes en arbrat tot i que té una proposta de 3 tipus diferents d'arbres del propis veïns. El nostre regidor, el Sr. Viudez, ha aclarit que existeixen especialistes en la matèria que podrien assessorar sobre el millor tipus d'arbrat per les característiques del terreny i localització dels arbres.

Ha rebut el consistori la resposta del Departament de Salut o de l'ICS referent a les preguntes que el ple de l'ajuntament del mes de juliol d'enguany va aprovar i traslladar als seus responsables a fi de conèixer l'estat de la població protegida, l'activitat i els reforços que l'administració sanitària va proveir al CAP de Vilassar de Mar, l'hospital de Mataró i altres serveis sanitaris com el Salut Respon durant el tancament del consultori de Cabrils i les urgències del CAP de Vilassar de Dalt aquest estiu.

Les preguntes van ser respostes finalment per l'administració sanitària, i aquest regidor les va obtenir el mateix dia del ple, tot i que va ser entrats al registre de l'ajuntament uns dies abans. Donat que no hem pogut mirar la documentació no sabem si coincideix amb la facilitada pel govern de la Generalitat al grup parlamentari d'ERC al parlament de Catalunya, a través del qual ERC-Cabrils va entrar les mateixes preguntes que va també traslladar posteriorment l'ajuntament al departament de Salut. La regidora del govern municipal ens ha respòs que no han realitzat l'anàlisi. Ha estat doncs el regidor d'ERC – Consens x Cabrils – AM qui ha explicat finalment als assistents al ple el contingut de les respostes i que reproduirem en el següent post.

Intervencions posteriors dels veïns i veïnes de Cabrils:

En Jaume Tolrà es va queixar del tracte rebut per la junta gestora del museu quan no se'ls va notificar el canvi de claus al magatzem que el museu disposa als baixos de Cabrils II el 15/10. La junta era conscient de l'estat del magatzem i s'havia parlat amb la regidora de Cultura, la Sra. Torres qui va dir que s'ho estudiaria. Posteriorment es va aixecar acta a la policia per part de membres de la junta per certificar que no tenien accés al local i per tant no es podien fer càrrec del seu contingut. Finalment, i previ al ple, es va demanar parlar amb l'alcaldia, qui no els ha rebut encara.

En Miguel Ángel Hilario es queixa d'una percepció de desinterès per part del consistori en la generació de llocs de feina a Cabrils perquè els veïns puguin pagar les hipoteques, i també sol·licita que es realitzi una estadística sobre la delinqüència a Cabrils (robatoris, consum d'estupefaents, etc.). El govern no vol crear alarmisme, explica que la presencia de mossos és de caràcter dissuasiu.

En Jordi Serra comenta en la seva intervenció que a Cabrils sempre ha hagut robatoris.

El Sr. Josep Grau demana la revisió del valor cadastral a la baixa, perquè quan s'apliqui l'impost de patrimoni que previsiblement serà aprovat pel govern, afectarà a moltes persones. Part de la seva intervenció va ser també per demanar que pel dia 28, dia que es crearà el consell de poble, s'hagi enviat el text del reglament, previ a la seva signatura per poder fer-hi esmenes.

En Sergi Gallego pregunta si els contractes de gestió de les piscines i dels poliesportius recullen la contractació de cabrilencs i cabrilenques. La Sra. Alcaldessa comunica que el contracte amb l'empresa Illa de la piscina ja ho contempla, mentre que si s'externalitzés la gestió del poliesportiu també es recolliria.

L'Enric Vega comenta que li ha arribat que l'ajuntament no té prevista l'organització de la festa de cap d'any. El Sr. Regidor de Festes, l'Oriol Gil, comenta que és així per falta d'espai i que està obert a idees perquè es pugui fer quelcom alternatiu per aquesta revetlla pels joves.

Finalment, en Miquel Llaveria comenta que els ha arribat que s'ha reduït la festa de cap d'any i que s'ha suspès la festa a la plaça de l'Església, mentre que el govern explica que estan encara pendents d'acabar de decidir les activitats per aquestes dates.


(si hi hagués alguna mala interpretació o errada, un cop aprovada l'acta de la sessió, serà esmenada).

Comentaris posteriors a la sessió ordinària del ple ordinari del 24 de novembre del 2011

1.- Aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió plenària ordinària de data 29 de setembre de 2011 i les sessions extraordiàries de 24 d'octubre i 27 d'octubre de 2011.

I. Part resolutiva de la sessió.

2.- Dictamen que proposa l'atorgament de concessions de drets sobre nínxols del cementiri municipal

És un tràmit administratiu. Votem A FAVOR

3.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial del Reglament de modificació de crèdits número 9 del Pressupost Municipal de l’exercici 2011

Demanades les explicacions al govern municipal ho justifica de la següent manera durant la comissió informativa:

A) SUPLEMENTS DE CRÈDIT

130.151.01 SERVEIS EXTRAORDINARIS POLICIA 9.000,00€
Partida exhaurida.

151.150.00 INCENTIU DE PRODUCTIVITAT PERSONAL URBANISME 2.500,00
Substitució d'una persona que ha estat de baixa i que té com a complements a la seva nòmina l'incentiu de productivitat. S'ha suggerit pel proper pressupost que aquest complement si no es defineixen objectius es modifiqui per un altre concepte.

233.131.00 RETRIBUCIONS COMPLEMENTÀRIES GENT GRAN 600,00€
Substitució de la treballadora de l'ajutament al casal de la gent gran durant les seves vacances al mes d'agost davant la decissió del govern de continuar donant el servei aquest mes.

241.226.99 ALTRES DESPESES PROMOCIÓ ECONÒMICA 6.000,00€
Justificació de la subvenció “Promoció de les fires i mercats de Cabrils”

320.151.00 SERVEIS EXTRAORDINARIS ENSENYAMENT 2.500,00€
337.151.00 SERVEIS EXTRAORDINARIS PERSONAL JOVENTUT 1.000,00€
Feines complementàries del videll de les escoles.

920.213.00 REPARACIONS INFORMÀTICA I TREBALLS TÈCNICS 3.128,10€
Justificació de la subvenció “Informatització dels expedients”

920.489.06 AJUTS SOCIALS PER CONVENI PERSONAL FUNCIONARI 2.105,61€
920.489.07 AJUTS SOCIALS PER CONVENI PERSONAL LABORAL 1.188,06€
Pagament que s'haurà de realitzar com a conseqüència d'una sentència judicial que donava la raó als treballadors funcionaris de l'Ajuntament de Cabrils i que per decisió del govern s'ha fet extensiva al personal laboral del consistori.

930.227.08 PREMI DE COBRANÇA ORGT 25.000,00€
Pagament del servei de recaptació de la Diputació de Barcelona

TOTAL SUPLEMENTS DE CRÈDIT 53.021,77€

B) GENERACIÓ D’INGRESSOS

462.06 SUBVENCIÓ “PROMOCIÓ DE LES FIRES I MERCATS DE CABRILS” 6.000,00€
462.10 SUBVENCIÓ “INFORMATITZACIÓ D’EXPEDIENTS” 3.128,10€

TOTAL GENERACIÓ DE CRÈDIT 9.128,10€

C) MAJORS INGRESSOS RECAPTATS SOBRE ELS PREVISTOS EN EL PRESSUPOST DE 2011.

520.00 INTERESSOS DE DIPÒSITS 43.893,67€

Les partides semblen justificades i poden ser discutibles pel que fa a alguna de les actuacions que han portat a fer la despesa, per exemple la retribució de la substitució de la treballadora de l'ajutament al casal de la gent gran durant les seves vacances que va portar a una discussió entre la seva presidenta i el govern el ple passat. Els grups de justificació de la despesa a la nòmina tampoc són els més adients. A la comissió informativa prèvia al ple es va demanar que es corregeixi als pressupostos de l'any vinent. Totes elles en definitiva estan associades a algun tipus de retribució o a una subvenció. El nostre vot ha estat ABSTENCIÓ.

4.- Dictamen que proposa l'aprovació inicial del Reglament pel mercat de venda no sedentària de Cabrils

La proposta de l'ajuntament és bàsicament tècnica, una adaptació d'un text de la Diputació de Barcelona. Proposa la regidoria de comerç. En favor de la lliure competència, fora bó que hi hagués un minim de dues parades del mateix sector comercial per poder comparar preus i productes. El nostre vot a estat A FAVOR. Durant la comissió informativa però el nostre regidor va demanar que s'estudiés allargar el mercat cap a Cabrils II per apropar també clients a la zona. El govern va respondre que vol primer consolidar la zona centre.

5.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial del Reglament d’ús dels bucs d’assaig de l’escola de música municipal.

La proposta recull només el funcionament dels bugs d'assaig de l'escola municipal de música. Només caldria fer una proposta pel que fa a l'antelació mínima de sol·licitud de l'espai que és de 15 dies, i que coincideix amb la sol·licitud d'espais municipals. No creiem sigui preceptiu si existeix disponibilitat d'espais. Amb un parell de dies n'hi hauria prou. Caldria també corregir el protocol d'usos on diu "1. Trucar a la policia per tal de que obrin l'Escola de Música" però no s'informa del telèfon. El vot ha estat A FAVOR.

6.- Dictamen que proposa l'adhesió a la proposta de Comunicat conjunt per al Dia Mundial de la Sida 2011

HEM VOTAT A FAVOR.

7.- Dictamen que proposa l’aprovació de la proposta per a un finançament local català conjuntament dels grups municipals de Convergència i Unió, SOM Cabrils, Veïns Independents de Cabrils, ERC – Consens x Cabrils – AM, Iniciativa per Catalunya – Verds.

La moció que proposa una millora del finançament local, és una iniciativa de l'Associació de Municipis de Catalunya. El text va voler ser proposat pel nostre grup municipal a la resta de partits del ple, desconeixent que CiU havia entrat la mateixa moció al registre general de l'ajuntament. És per aquesta raó, i després del debat previ s'ha decidit presentar conjuntament la moció a fi i efecte de donar més força a aquesta iniciativa. A FAVOR

8.- Proposta d’acord de participació a l’Associació de Municipis per la Independència presentada pel Grup Municipal d’ERC – Consens x Cabrils – AM

ERC – Consens x Cabrils – AM va considerar la possibilitat d'entrar aquesta moció pel darrer ple. El fet que calgués ser debatuda previament la seva urgència durant el propi ple, va fer que consideressim més adient presentar-la pel ple del mes de novembre. Dos dies després del ple, el nostre grup municipal l'entrava al registre i en feia coneixedors a la resta de grups del consistori. En el trascurs d'aquestes setmanes davant la predisposició d'alguna formació a sumar-se a la inciativa, ERC – CxC – AM va proposar la possibilitat d'entrar-la conjuntament amb la resta de formacions. Només s'hi ha afegit finalment el grup municipal de CiU. A FAVOR. Ha estat aprovada i Cabrils serà membre de l'Associació de Muncipis per la Independència.

II. Part resolutiva de la sessió.

9.- Mocions

Moció d'urgència presentada pel govern per la sentècia a un recurs contenciós administratiu interposat per CCOO.

S'ha aprovat la seva urgència. Representen 772 euros per treballador que hauran de percebre com a conseqüència de la sentència. Tothom cobrarà de forma linial segons acord entre el govern municipal i CCOO. L'import total està al voltant dels 64.000 euros. Hi hem votat A FAVOR.

Moció d'urgència del PSC sobre el finançament municipal de la Federació de Municipis.
No ha estat aprovada la seva urgència malgrat que ERC-CxC-AM hi ha votat A FAVOR.

10. Donar compte de les resolucions dictades per l'alcaldia, i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió.

11. Precs i preguntes.