diumenge, 19 de febrer del 2012

ERC - CxC - AM presenta una moció contra la reforma laboral imposada pel govern espanyol i a favor del diàleg social

El grup municipal d'ERC - CxC - AM ha presentat una moció contra la reforma laboral imposada pel govern espanyol i a favor del diàleg social per ser debatuda en el proper ple del mes de març del 2012. Una reforma que no ha estat pactada amb els agents socials i que tindrà un important impacte sobre les persones tant en el sector públic com privat, veient reduits els drets laborals dels treballadors des de la data de la seva aprovació, el 12 de febrer del 2012 i supeditant els convenis de l'empresa per sobre dels sectorials.

Més informació: http://www.esquerra.cat/reformalaboral/


MOCIÓ EN CONTRA DE LA REFORMA LABORAL IMPOSADA PEL GOVERN ESPANYOL I A FAVOR DEL DIÀLEG SOCIAL

El nostre país viu immers en els últims anys en una profunda crisi econòmica. Una de les conseqüències més negatives ha estat la massiva destrucció d’ocupació, que ens ha dut a taxes d’atur gairebé inèdites i insostenibles socialment i econòmicament. Malauradament, el País Valencià lidera la taxa d’atur als Països Catalans amb un 25,45% (641.300 persones), seguida per les Illes Balears amb un 25,2% (146.500) i el Principat de Catalunya, amb un 20,5% (775.400).

En aquest sentit, les conseqüències d’aquestes elevadíssimes taxes d’atur resulten encara més dramàtiques davant l’actual insuficiència d’unes polítiques públiques que haurien d’evitar un risc creixent d’exclusió i fractura social generalitzada. L’actual dèficit fiscal que pateixen algunes CCAA amb el Sector Públic Espanyol – amb Balears, Catalunya i el País Valencià al capdavant – suposa un llast afegit per a garantir l’adequat marc de prestacions i garanties socials o proposar mesures de reactivació econòmica adients a les actuals circumstàncies.

La ineficàcia de la reforma laboral del 2010, que no ha estat capaç d’evitar més d’un milió de nous aturats, ens demostra una vegada més que la principal mesura per a sortir de la crisi no es troba en una reforma laboral que abarateixi el cost d’acomiadament sinó en crear les condicions adequades i impulsar mesures efectives per dinamitzar l’economia productiva i reactivar les nostres petites i mitjanes empreses, les principals generadores d’ocupació del nostre país. Bona prova d’això n’és la disparitat de taxes d’atur observades en diversos territoris on s’aplica la mateixa legislació laboral: la taxa d’atur a Euskadi, per exemple, és del 12,61% i la de Navarra de 13,82% - molt inferiors a la mitjana estatal -.

Cabrils no és una excepció. Malgrat ser un dels pobles amb major renda per càpita de Catalunya, la taxa d'atur el mes de gener del 2012 és del 10,16% i afecta a 373 persones, un increment anual del 21,10% que aquestes mesures probablement augmentaran en els propers mesos d'inestabilitat econòmica.

En qualsevol cas, la reforma laboral que convindria no és la que ha imposat el Govern del Partit Popular. En primer lloc, la nova reforma afeblirà el país, rebaixarà els salaris empobrint les classes treballadores i, a l’abaratir l’acomiadament indefinit i facilitar els acomiadaments col·lectius, destruirà ocupació a curt termini.

En segon lloc, és una reforma laboral que vulnera qualsevol principi de concertació i diàleg social, augmenta la conflictivitat laboral a l’empresa i deixa en una situació d’extrema indefensió i inseguretat jurídica als nostres treballadors a l’hora, per exemple, de provar la improcedència d’un acomiadament o la modificació de les seves condicions laborals i salari.

I, per últim, aquesta reforma ens allunya de poder disposar d’un veritable marc de relacions laborals propi que, amb el consens dels agents socials de casa nostra, s’adapti a la nostra realitat sòcio-econòmica condicionat, per exemple, per un cost més alt de la vida que afecta al nostre benestar.

Els ajuntaments, sensors privilegiats de les necessitats i les angoixes dels nostres ciutadans i ciutadanes, i portaveus de major proximitat de les nostres aspiracions fonamentals, demanem al Govern Espanyol que:

1. Interpreti el rebuig social generalitzat que ha provocat l’aprovació de la reforma laboral que va entrar en vigor dissabte 12 de febrer de 2012 ,

2. Convoqui la mesa del diàleg social per obrir un procés de negociació amb els agents socials i econòmics per tal de reorientar la reforma laboral, perquè impulsi la contractació de qualitat; millori l’ocupabilitat del conjunt de treballadors, especialment d’aquells que estan a l’atur, i aposti decididament per mesures de dinamització econòmica que reactivin la demanda de nous llocs de treball.

3. Respecti les competències de la Generalitat atorgades per l’Estatut, fent possible d'esdevenir l'administració laboral única de l'Estat a Catalunya amb competències executives sobre la negociació col·lectiva i les relacions laborals entre d'altres.

4. Impulsi una reforma de la Ley Orgánica de Financiación de las Comunidades Autónomas (LOFCA) que possibiliti l’excepcionalitat d’aquelles CCAA que vulguin assumir una plena sobirania fiscal a través d’un model de concert econòmic, per tal de finalitzar l’actual espoli fiscal que pateix el conjunt dels Països Catalans (PPCC), que llasta les potencialitats del nostre estat del benestar i l’exercici efectiu dels drets socials dels treballadors, autònoms i emprenedors.

5. Fer arribar aquest acord al Departament d'Empresa i Ocupació, al Ministerio de Trabajo y de la Seguridad Social i als presidents del Parlament de Catalunya i del Congreso de los Diputados.

La pinça CiU i PP al Parlament contra els interessos de Cabrils

El pacte de facto de CiU i el PP a les votacions dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya pel 2012, han exclòs els recursos necessaris per l'inici de les obres del IES Cabrils. Tot i la recollida de més de 1500 signatures i la presentació d'ERC d'una esmena avalada pels correus enviats per molts veïns a tots els grups de l'arc parlamentari, CiU i PP feien pinça a la votació de pressupostos perquè fos refusada aquesta important inversió enguany.

El senyor Oriol Gil, regidor d'educació, justificava al darrer ple la inacció del Govern de la Generalitat dient que "el compromís de l'anterior govern de la Generalitat es va fer a les acaballes de la legislatura a la desesperada, probablement per quedar bé amb el territori".

El govern confon contentar amb governar, aquesta és la diferencia entre els governs que prioritzen el nostre territori, i el de CiU amb el suport del PP que no té precissament Cabrils entre les seves priortats d'inversió (veieu el llistat de centres)

Els perjudicats no són només els alumnes i les famílies que hauran de desplaçar un any més els seus fills a altres instituts dels pobles del voltant o que decidiran matricular-los a la secundària a centres on se'ls garenteixi l'educació en un mateix centre fins als 18 anys. També serà la resta del poble que veurà com any rere any, els seus joves estableixen els seus llaços afectius i d'amistat, en una època important de la seva vida, fora de Cabrils.

ERC – CxC – AM continuarà donant suport a les inciatives veïnals que puguin facilitar la construcció del nou edifici de l'institut, així com totes les mocions al consistori que apuntin en aquesta direcció. Volem també agrair a tots els cabrilencs i cabrilenques que amb els seus correus van ajudar-nos a fer conèixer als diputats maresmencs i els seus grups parlamentaris la nostra aposta conjunta de futur per Cabrils i la voluntat que fos aprovada en aquests pressupostos. Als resultats ens remetem, una nova oportunitat perduda.

Els 10 compromisos del Govern de la Generaliatat per facilitar l'abstenció del PP als pressupostos del 2012 - document que conté el llistat de centres preferents.



Oscar Martin, 1971. Empresari. President de la secció local d’Esquerra a Cabrils i membre dels ADF, els agents de defensa forestal.