dilluns, 3 de desembre del 2012

Precs i preguntes d'ERC-CxC-AM realitzades al govern municipal durant el Ple de novembre de 2012

El servei de neteja als edificis municipals ha estat el
més comentat durant el ple, i font del conflicte amb
el sindicat CGT, present a la sala
COMENTARIS PREVIS:

Volia començar recordant que els proper dissabte, 1 de desembre es commemora com cada any el dia internacional de la lluita contra la sida. L’any 1981 es van diagnosticar als EUA els primers casos de VIH/SIDA, una pandèmia que inicialment es va associar a les persones homosexuals i que va agreujar l’estigmatització i la discriminació que aquest col·lectiu ja venia patint històricament.

Durant aquests 31 anys, el moviment LGTB ha fet una gran tasca de prevenció i atenció a les persones amb VIH. I gràcies als avenços mèdics, la SIDA s’ha convertit en una malaltia crònica tot i que encara no disposa d’una vacuna que eviti el seu contagi. Cal recordar però, que a molts països subdesenvolupats on la població no té accés als tractaments, la SIDA continua estenent-se entre la població i causa milions de morts cada any.

Al nostre país, enguany s’ha experimentat un retrocés pel que fa a la lluita contra la SIDA. Les retallades del Govern de la Generalitat en l’àmbit dels serveis de prevenció i atenció a les persones amb VIH i els deutes pendents amb les entitats dificulten la prestació d’aquests serveis. També la decisió del Govern espanyol de desmantellar el Plan Nacional sobre el SIDA, els retards i les retallades de les subvencions adreçades a les associacions que treballen en aquest àmbit (que ha afectat sobretot a les entitats catalanes), així com la supressió de les transferències pressupostàries a les CC.AA per la lluita contra SIDA, posen en perill el model de prevenció i atenció que tan bons resultats ha donat durant els darrers anys. Finalment, les mesures del PP orientades a dificultar l’accés a la sanitat a determinats col·lectius (com els immigrants sense papers) poden suposar un augment dels contagis a curt termini.

Des d’ERC creiem que la SIDA no és cap joc i per tant no podem baixar la guàrdia. Cal que les institucions i les entitats treballin conjuntament en l’àmbit de la prevenció i l’atenció a les persones amb VIH i es prioritzi l’augment del nombre de proves del VIH com a principal estratègia per reduir el nombre de contagis. Només així podrem lluitar eficaçment contra la malaltia, millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH i reduir la despesa sanitària dels propers anys.

PREGUNTES:

1. El passat dimecres hi va haver una manifestació pels carrers de Cabrils de les netejadores de l'empresa Clece S.A. que realitza la neteja dels edificis municipals. La CGT va fer-nos arribar als regidors un escrit on denunciaven tant tractes vexatoris cap a les treballadores, assetjament laboral i vulneració dels drets dels treballadors. Voldríem saber des de quan té el govern coneixement d'aquesta situació i quines mesures han pres per a solucionar-ho.

Segons la senyora alcaldessa aquest tema el portava el Sr. Serrano quan estava de regidor de via pública, i que no tenia coneixement amb proves de maltractaments, tot i que sap que una de les treballadores ha anat a magistratura. El govern de Cabrils no ha pres cap mesura al·legant que és una empresa externalitzada. Es va parlar amb l'encarregada, tot i que l'empresa considera que “els funciona molt bé”. La senyora alcaldessa comentà també que van intentar fer el que podien però que l'empresa s'ha negat a realitzar cap tipus d'acció. El contracte amb Clece S.A. ja ha finalitzat, però s'ha fet una licitació on només s'hi ha presentat una única empresa que no reuneix les condicions tècniques per a assignar-li el contracte. Actualment s'ha fet un nou plec pel servei de neteja als edificis municipals que sortirà a concurs.

El senyor Serrano informa també que mentre va ser regidor de l'àrea de via pública va tenir coneixement d'irregularitats com per exemple el no lliurement del TC1 i TC2. Posteriorment es va assabentar que una treballadora tenia problemes laborals, els quals han acabat sent denunciats a magistratura. Altres irregularitats detectades ha estat la sobrefacturació. Es va sol·licitar a l'empresa els quadrants dels treballadors i es va fer un seguiment per part dels tècnics. Un dia es va presentar el senyor regidor a una de les instal·lacions i no s'estava acomplint el contracte, demanat l'aixecament d'acta a la policia local de Cabrils. Posteriorment es va convocar a la gerència de l'empresa a qui se li va comunicar les irregularitats detectades, donant-li un temps per a poder comprovar la situació i corregir-la. En una reunió posterior una representant de l'empresa comunicà al regidor que havien aplicat el protocol de riscos laborals i que cap treballadora havia manifestat queixa. El senyor Serrano va manifestar la seva disconformitat donat que els contractes de les senyores de fer feina són molt curts i per tant difícilment denunciarien les irregularitats per por a que no se'ls renovés el contracte. Algunes d'elles havien arribat a plorar al seu lloc de treball. Poc després el regidor va ser cessat i va tenir coneixement de la denúncia d'una treballadora a l'empresa a magistratura del treball. Desconeix què es va fer des del govern.

2. Continuant amb aquest tema, el mateix escrit denuncia que Clece S.A. Ha realitzat irregularitats en les hores de contractació per la neteja dels centres. Volem saber si existeix algun document intern del consistori que puguin testimoniar irregularitats, si existeix alguna acta de la policia, i quines mesures i restitució de diners s'han fet davant d'aquests fets.

La senyora alcaldessa diu que desconeix les irregularitats, mentre que el senyor Serrano es reafirma en l'expressat en la pregunta anterior i contradiu a la senyora Morales dient que existeix un parte de la policia, parte que va ser passat a la regidora d'àrea, en aquests cas l'alcaldessa.

La senyora Morales comenta que es facturen menys hores per que s'han reduït la neteja en alguns espais i també degut al comentat anteriorment però novament el senyor Serrano la contradiu afegint que actualment hi ha més equipaments.

El grup municipal d'ERC-CxC-AM va tenir coneixement dels fets fa pocs dies, que es van confirmar amb l'escrit que la CGT li va fer arribar. Volem manifestar la nostra indignació amb els fets que es descriuen, la poca transparència del govern per no comunicar-ho a la resta de regidors del consistori. Esperem que el govern de Cabrils prengui les mesures correctores, i faci públiques les penalitzacions que pugui aplicar a l'empresa concessionària si es demostren els fets que s'han descrit.

3. Pot el consistori demanar a una empresa de serveis el canvi d'un dels seus treballadors a un altre contracte per què l'ajuntament considera que no realitza la seva feina com hauria de fer-se.

La secretaria interventora respon que ho pot demanar però no exigir. Donat que és un contracte de serveis, l'ajuntament no té facultat per exigir com s'organitza el servei. Si fos una gestió indirecta, com per exemple una concessió administrativa, podria rescatar el servei i gestionar-lo directament.

4. En el darrer ple vam recordar que el consistori té pendent des del mes de febrer el tancament de les negociacions del conveni del personal funcionari i laboral. En aquella ocasió la senyora alcaldessa ens va dir que no havien pogut pogut consensuar un text per problemes d'agenda. Ja han pogut reunir-se, en quin punt es troben les negociacions?

El proper dimarts es reuneix l'assemblea de treballadors a les 14h i hauran d'acordar si s'accepten o no alguns dels punts negociats.

5. En el darrer ple vam preguntar per les queixes d'alguns veïns que s'havia manifestat fins i tot amb pancartes cap al carrer denunciant aquesta situació. També se'ns va dir hi havia pendent la realització de sonometries des de les cases de les persones afectades. Quin van ser el resultat d'aquestes sonometries? Es van haver de prendre algun tipus de mesura o recomanacions cap a les persones o empreses que generaven aquests sorolls?

El sonòmetre es va tornar a la Diputació de Barcelona, propietària del sonòmetre sense que s'hagin pogut realitzar des dels domicilis dels veïns que havien realitzat les queixes. Quan li tornin a deixar a l'enginyer municipal es realitzarà.

ERC-CxC-AM es mostra sorpresa per la resposta. Els veïns de Cabrils es queixen dels sorolls que pateixen a casa i que pot molestar al seu descans. És urgent que el govern prengui les mesures correctores necessàries que posar fi a aquestes molèsties. Cal trobar una solució que satisfaci als veïns i als restauradors, els originadors del major nombre de queixes. Però de la mateixa manera com l'ajuntament exigirà la regularització dels guals als veïns de Cabrils, que li reportarà una important font d'ingressos, cal exigir també a aquest sector la regularització de permisos per a poder posar música ambiental o fer actuacions a l'exterior. És obligació de l'administració vetllar per l'acompliment de la seva pròpia regulació.

6. En el Patronat de l'Arxiu Col·lecció Municipal de Cabrils es va comentar que l'inventari de l'arxiu no s'havia acabant incloent en l'inventari municipal ja que l'empresa va al·legar que no estava especialitzada en aquest tipus de tasques. Voldria saber si el consistori ha renegociat el contracte per excloure aquesta part i per tant reduir el preu del contracte.

S'està renegociant.

7. El senyor regidor de comunicació ens va sol·licitar que entreguéssim els articles del butlletí municipal de tardor abans de les 14h del 4 d'octubre a fi de que sortís publicat abans de l'inici de la campanya electoral. Per aquesta raó quan llegeixin el nostre escrit a l'espai d'opinió dels partits polítics llegiran un article focalitzat a les passades eleccions del 25N. Voldríem saber quan s'ha començat a distribuir el butlletí municipal i on s'ha fet.

El senyor Nadal comenta que físicament es tenia des del 13 de novembre (data que ja havia començat la campanya electoral). Tant correu com algunes empreses consultades van recomanar postposar la distribució a partir del dia 26 de novembre, passades les eleccions, ja que l'efectivitat de la distribució baixa ja que els veïns ho podien llençar amb la propaganda electoral. En teoria dimecres 28 es va acabar de distribuir, tot i no especificar on.

El nostre grup municipi manifesta però la seva disconformitat amb la situació. Se'ns demana compromís amb l'entrega dels articles, amb un timings determinats de distribució i s'incompleixen. És un problema endèmic d'aquesta regidoria que esperem es corregeixi. Tant ERC com ICV-EUiA havien escrit articles electorals que hauran arribat als veïns de Cabrils un cop ja han passat les eleccions.

diumenge, 2 de desembre del 2012

Comentaris posteriors a la sessió del ple ordinari del 29 de novembre de 2012

ERC-CxC-AM ha intentat entrar per urgència la
tercera moció de millora de la transparència de l'aj.
Dijous 29 de novembre a les 20:30h, a la sala de plens de la casa consistorial es realitzà el ple ordinari de setembre. Com venim fent des del primer ple d'aquesta legislatura, ERC-CxC-AM explica el sentit i el perquè del nostre vot:

ORDRE DEL DIA

1.- Aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió plenària ordinària de data 27 de setembre de 2012

ES RETIRA DE L'ORDRE DEL DIA. Malgrat que el govern no ens facilita còpia de l'audio, hem pogut verificar que algunes intervencions dels regidors no eren complertes. Donat que han estat diverses les reclamacions dels diferents grups municipals, secretaria ha retirat el punt.

I. Part resolutiva de la sessió

2.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de la modificació núm. 2-2012 de la plantilla de personal de l’exercici 2012

ENS ABSTENIM. En aquest punt es modifica la plantilla de tres llocs de treball. Es crea una plaça d'auxiliar administratiu a SEIPRO per una de monitors. Caldria que ens expliquessin quines necessitats caldrà cobrir donat que cada cop més, la única treballadora de SEIPRO realitza tasques per l'ajuntament pel volum de feina que hi ha. Les places de monitors havien estat contractades tradicionalment a través de l'empresa municipal, però la legislació aprovada pel PP al Congrés de Diputats sobre la llei d'estabilitat pressupostària recomana cada cop més passar les contractacions directes (capítol I del pressupost) a provisió de serveis (capítol II del pressupost), el que obliga a contractar a través d'ETTs. Si en el proper pressupost es dota aquesta plaça hauran d'explicar-nos si es preveu la necessitat de contractar algú.

Per altra banda, se'n modifiquen dues al consistori, es reconverteix el lloc d'agent notificador d'administració general (que amortitza una plaça de vigilant) pel lloc de treball d'agent notificador d'administració especial. Es vol amb aquest canvi reconèixer les funcions de la persona que ja realitza aquestes tasques sense que per això es vegi incrementat el seu sou segons RRHH. Finalment, l'ajuntament crea una plaça d'administratiu de serveis administratius (que amortitza una d'auxiliar administratiu). En aquest cas es tracta d'una promoció interna. Aquest punt de l'ordre del dia queda APROVAT pel ple.

3.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost núm. 14 del pressupost municipal 2012

A FAVOR. La modificació de pressupost posa en evidència la imprevisió que hi va haver en el moment de fer els pressupostos per pagar la calefacció d'alguns equipaments municipals, per bé que tant la pujada dels combustibles com de l'IVA no estaven previstos, tot i que hi havia una tendència a nivell internacional com tots hem notat a les butxaques. Aquest punt de l'ordre del dia queda APROVAT pel ple.

4.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de la no disponibilitat de crèdits relatius a les quanties que correspongui percebre al mes de desembre com a conseqüència de la supressió de la paga extraordinària del mes de desembre per aplicació de l’article 2 del RDL 20/2012

EN CONTRA. La inclusió d'aquest punt a l'ordre del dia ve donat per l'obligació dels ajuntament d'imposar als seus treballadors una retallada al seu salari com a conseqüència de l'aplicació del l'article 2 del RDL 20/2012 presentada pel govern central del PP. decisió donat que ve donada per l'administració central governada pel PP. Una vegada més es demana als assalariats, ja sigui en el sector públic o en el privat, que facin un esforç per arreglar una crisis sobrevinguda i de la qual no en són responsables. Per aquesta raó, donat que no hi estem en absolut d'acord, votem en contra de la no disponibilitat de crèdit per aquest concepte. Això malauradament no implica directament que els treballadors de l'ajuntament cobrin la paga. Caldria incomplir el RDL 20/2012 i dubtem que el govern de Cabrils estigui disposat fer-ho. Aquest punt de l'ordre del dia NO HA QUEDAT APROVAT pel ple.

Text del Real Decreto-ley 20/2012, de 13 de julio, de medidas para garantizar la estabilidad presupuestaria y de fomento de la competitividad http://www.boe.es/boe/dias/2012/07/14/pdfs/BOE-A-2012-9364.pdf

5.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de la renúncia dels càrrecs electes de l’equip de govern a percebre retribucions i assistències el mes de desembre i destinar-les a ajudes socials.

ENS ABSTENIM. Des d'ERC-CxC-AM considerem que aquest acte “solidari” no ha de passar per ple. La mateixa acció podien haver-la fet els regidors i alcaldia cobrant-ho i posteriorment cedint-ho a una entitat com ja va fer en Xavier Viudez, portaveu d'ERC-CxC-AM amb la percepció econòmica del ple del 29 de març de 2012, dia de la vaga general, i que alcaldia no va voler postposar. Aquest punt de l'ordre del dia queda APROVAT pel ple.

6.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de concessions de drets sobre nínxols del cementiri municipal

A FAVOR. És un tràmit purament administratiu. Aquest punt de l'ordre del dia queda APROVAT pel ple.

7.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de les bases dels ajuts del Fons Social d’acció pel personal funcionari, interí, laboral, Patronat municipal escola bressol i Seipro

A FAVOR. Podríem discutir algunes de les mesures que el nou text planteja, com el fet que xx, però en general són ajuts que no difereixen massa dels que gaudeixen tant els treballadors d'altres administracions com d'algunes grans empreses del nostre país, sense suposar una despesa significativa per les arques del consistori. Aquest punt de l'ordre del dia queda APROVAT pel ple.

8.- Dictamen que proposa la creació d’un estat propi per Catalunya, presentada pels grups municipals d’ERC-Consens x Cabrils, ICV i PSC.

A FAVOR. L'Onze de setembre d'enguany ha marcat un punt d'inflexió. Més d'un milió de persones van sortir al carrer per dir INDEPENDÈNCIA. La resposta del president Mas al dia següent i la convocatòria d'eleccions al Parlament de Catalunya ens ha portat a un nou escenari on tots els partits i la pròpia societat són actors polítics a favor o en contra de la secessió del nostre país d'Espanya. Els resultats electorals, posteriors a la presentació d'aquesta moció, posen de relleu més que mai la necessitat que tots els municipis de Catalunya es sumin a iniciatives com la nostra per donar suport als nostres representants al Parlament de Catalunya, que per mandat popular haurà de tirar endavant el procés que ens porti finalment a la llibertat nacional, si els catalans i catalanes així ho volen. Aquest punt de l'ordre del dia queda APROVAT pel ple.

ERC-CxC-AM ha presentat una instància al registre d'entrada de l'ajuntament de Cabrils per a què es col·loqui en un lloc ben visible a totes les entrades del poble una senyal que mostri a totes les persones que visitin el nostre poble que Cabrils és un municipi adherit a l'AMI, l'Associació de Municipis Independentistes.

9.- Donar compte del decret d'alcaldia núm. 909/2012 sobre l'abandonament d'una regidora del grup municipal del PP i passar a la consideració de regidora no adscrita

L'abandonament final de la regidora Ana María Sierra del seu grup, posa en evidència les grans diferències polítiques que hi ha hagut durant la legislatura en aquest grup, manifestat repetidament a les votacions que hi ha hagut al ple en diversos temes, per exemple en tot el relacionat amb la llengua catalana. Des d'ERC-CxC-AM no creiem escaient valorar aquesta escisió, ni el pas de la regidora al grup mixt, sense renunciar estar al govern i a les seves carteres.

10.- Donar compte del decret d'alcaldia núm 909/2012, relatiu a la complementació de prestació per incapacitat temporal del personal de la corporació.

El decret d'alcaldia només reflecteix l'acord al que han arribat els representants del personal funcionari i laboral de l'ajuntament amb la institució. Moltes empreses complementen el sou dels seus treballadors fins el 100% quan aquests tenen una incapacitat temporal. En funció del tipus d'incapacitat, és l'empresa o les mútues d'accidents de treball les que assumeixen aquest cost. Si voleu més informació, podeu trobar-la a la web de la seguretat social: http://www.seg-social.es/Internet_2/Trabajadores/PrestacionesPension10935/Incapacidadtemporal/RegimenGeneral/Cuantia/index.htm#28349_2

11.- Donar compte dels informes d'intervenció i tresoreria municipals sobre el compliment de la Llei de morositat a l'Ajuntament de Cabrils

És un tràmit administratiu d'obligat compliment.

II. Part no resolutiva de la sessió

12.- Mocions

Moció del grup municipal d'ICV-EAiA-EPM de l'ajuntament de Cabrils per prevenir els desnonaments de la residència habitual. (S'hi han afegit PSC, ERC-CxC-AM, SOM i VIC)

Votació de la urgència. HEM VOTAT A FAVOR. NO HA PROSPERAT.

Malgrat que considerem que alguns dels acords que es demanen són difícilment assumibles per un ajuntament. Com tots devem recordar fa uns mesos els bancs van subscriure un compromís voluntari de bones pràctiques sobre els desnonaments, però fins i tot amb l'acord al que tant PP com PSOE van arribar, l'ajornament dels pagaments de les seves vivendes en casos excepcionals comportarà que hagin de pagar uns interessos de demora que poden estar a l'ordre del 25%. Desplaces el deute per més endavant però aquest continua existint i la pilota s'ha fet més gran. El nostre grup ja va entrar fa uns mesos una proposta per la dació en pagament, aquesta és una de les opcions que caldria que l'Estat fes seva o facilitar el lloguer social ara més que mai amb els pisos del banc dolent. És un tema complexe amb molts interessos, sobre tot ara dels bancs.

Volem recordar-vos per altra banda que l'ajuntament de Cabrils a través de benestar social disposa d'alguns ajuts d'emergència i dirigeix a les famílies amb risc de perdre el seu habitatge a l'Oficina d'Habitatge del Consell Comarcal del Maresme (tel.937411616) i altres organismes per a un estudi cas per cas.

Moció del grup municipal d'ERC-CxC-AM per la millora de la transparència de l'Ajuntament de Cabrils III (S'hi han afegit PSC, ICV-EUiA, SOM i VIC)

Votació de la urgència. HEM VOTAT A FAVOR. NO HA PROSPERAT.
La tornarem a entrar al proper ple un cop secretaria d'intervenció hagi emès el seu informe i intentem consensuar-la amb el govern.

Moció del grup municipal grup municipal d'ICV-EAiA-EPM de l'ajuntament de Cabrils en contra de la violència de gènere.

Votació de la urgència. HEM VOTAT A FAVOR. HA PROSPERAT.
Votació de la moció. A FAVOR.

13.- Donar compte de les resolucions dictades per l’alcaldia, i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió