divendres, 19 d’abril del 2013

Comentaris posteriors a la sessió del ple extraordinari del 18 d'abril de 2013. Ple del POUM

Dijous dia 18 d'abril de 2013, a les 20:30h, al saló de plens de l'ajuntament de Cabrils es va realitzar el ple extraordinari del POUM. Com cada ple, ERC-CxC-AM fa públic "el perquè de tot plegat", una justificació del nostre vot durant la sessió.

Aquesta va ser la intervenció del portaveu del nostre grup municipal, Xavier Viudez i Cardona:

Avui segurament serà un dia trist per bona part dels veïns i veïnes de Cabrils. Si no hi ha un canvi de posicionament del govern, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal serà aprovat sense el consens necessari que requereix un projecte d'aquest abast.

Esquerra – CxC – AM no hi està d'acord ni en la forma ni en el fons.

Parlem de les formes. El govern de CiU, el PP i la regidora no adscrita gestionen aquest consistori des del juny de 2011, i en aquest punt no hi ha hagut consens ni amb els grups municipals, ni amb les entitats, ni amb els veïns que en cap moment hem estat consultats des de l'inici de la legislatura. Esquerra – CxC – AM hem demostrat la nostra voluntat constructiva al llarg de la legislatura però ens hem sentit, totalment exclosos d'aquest procés.

No tenim per costum referir-nos als compromisos adquirits a la legislatura anterior, però com recordarà l'aleshores portaveu del grup municipal de CiU, Lina Morales, i altres regidors avui aquí presents, en el ple de l'aprovació de l'Avanç del POUM del 21 de juny de 2010, el Sr. Román Pasquín va fer referència a la comissió de seguiment del POUM. Una comissió aprovada per unanimitat el ple de novembre de 2008 que havia de reunir-se cada dos mesos i havia d'estar formada per un representant de cada grup del consistori. A dia d'avui, aquesta comissió encara no s'ha constituït. L'alcaldia ha tingut temps de fer-ho, tant a l'inici de la legislatura com a la represa dels treballs de redacció del POUM.

Però el pitjor no és que no acompleixen un compromís del ple, que vostès també van aprovar. Incompleixen també el seu programa electoral, i per tant el seu compromís amb els veïns i veïnes de Cabrils, en un punt que s'hi troba explícitament recollit.

Donat que no vaig estar present al darrer ple ordinari, no he tingut encara ocasió de parlar del darrer butlletí municipal en referència a l'article de participació ciutadana. En ell es pot llegir literalment “Arriba l'hora del POUM. Primer el Govern, després l'oposició, i després el Consell del Poble diran la seva sobre el futur que volem pel nostre municipi. Quin creixement, quin model, sostenibilitat, medi ambient i tot allò que afecta al nostre dia a dia serà debatut i aprovat en el mes de Març”. Doncs bé, és cert que hi ha hagut, que nosaltres coneguem tres reunions. La primera pels regidors el 18 de febrer. La segona pels membres del Consell de Poble uns dies més tard. I la tercera novament dilluns passat, del Consell de Poble.

És pura propaganda. A les dues primeres es va fer la presentació d'un text ja tancat i sense el lliurament de documentació per al seu estudi. Podíem preguntar. Però sobre quina base? Si a això li vol dir el govern participació nosaltres discrepem. Participació vol dir convidar a debatre i treballar plegats, de forma oberta i transparent. Aquest exercici no l'ha fet encara el govern de CiU, el PP i la regidora ara no adscrita.

I a la tercera reunió, la reunió del Consell de Poble, bona part del Consell li va suggerir com ja van fer diumenge passat els regidors que no estem a govern, postposar aquest ple abans de que es convoqués, cosa que evidentment no ha fet.

Els llegiré també part de la resposta que la senyora alcaldessa ens va fer arribar ahir, 17 d'abril com a resposta a la petició d'ajornament del ple d'avui:

us comunico que atès que l'aprovació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal respon a una evident necessitat d'interès públic i que no concorren circumstàncies de força major que motivin l'endarreriment de la sessió, no és convenient ajornar la celebració de la sessió plenària.

En aquest sentit, vull recordar que estava previst incloure l'aprovació del POUM en l'ordre del dia de la sessió del passat 28 de març, i finalment es va decidir convocar un Ple extraordinari específic per a aquest assumpte per garantir la màxima participació dels membres del consistori, atès que hi havia regidors, entre els quals vostè, que no podien ser presents en la sessió ordinària referida”

Ho he volgut llegir fins al final per a que no es pogués dir que sesgava el contingut de la notificació. Doncs bé, si tanta urgència tenia el govern a aprovar inicialment el POUM, no entenem com el va deixar dins d'un calaix gaire bé un any. Les circumstàncies per les quals demanàvem l'ajornament no només eren la nostra percepció de no urgència d'aprovar aquest punt avui o fa quinze dies, el Dijous Sant, sinó que un dels grups municipals d'aquest ajuntament, el PSC, es trobava sense representació a aquest consistori. Així doncs entenem que l'ajornament està plenament justificat.

Hem de recordar-los que alguns dels regidors d'aquest consistori disposem de documentació des de fa 10 dies i altres, menys d'una setmana. Evidentment un projecte d'aquesta magnitud requereix una anàlisis en profunditat, cosa que encara estem realitzant, però de la qual ja comencem a treure'n algunes conclusions que farem públiques les properes setmanes i que el govern també coneixerà amb la presentació de les al·legacions escaients.

I quan hauran d'intervenir els nostres veïns? Ens diran que després de l'aprovació inicial podran participar fent al·legacions. Se'ls presentarà el projecte, es publicarà un butlletí monogràfic i quelcom més, tot com marca la legislació vigent, però això no és participar, és informar d'allò que vostès en solitari, CiU, el PP i la regidora no adscrita han decidit sense preguntar a ningú.

Esquerra – CxC – AM va reclamar al govern major participació en aquest lloc i en sessió plenària per als veïns i veïnes de Cabrils en forma de consulta popular. Evidentment a ningú més sembla haver-li passat pel cap. Però una decisió com la que prendrem avui marca una manera d'entendre com serà el Cabrils del futur, i els nostres veïns deuen tenir quelcom a dir-hi.

Pel que fa al contingut del POUM, la nostra primera anàlisis ens permet veure algunes contradiccions del propi govern. Tornem al seu programa electoral. En aquest punt, molt important, era tractat dient:
Doncs bé, requalificar terrenys i permetre la construcció de més de 300 nous habitatges, i un potencial creixement de més de mil habitatges és créixer.

Podrien haver aprofitat l'enquesta que es va fer, en el procés participatiu que hi va haver en la legislatura anterior per encetar un procés de reflexió amb tots els agents socials i els veïns i veïnes de Cabrils. Si llegeixen el seu resultat quan es preguntava “Com t'agradaria que el municipi de Cabrils creixés”

La primera resposta fou: S'hauria de contenir el creixement i consolidar el poble existent tal i com és.
I la següent “Un creixement moderat a l'entorn del nucli actual (casc antic)

Aquestes són les dues respostes majoritàries, de les cinc possibles. No disposem dels percentatges donat que al resum de l'explotació de dades no se'ns facilita.

No veig que vostès ho hagin tingut en compte. Si no volíem creixement, en tindrem.

Veiem-ho:

Més de mil habitatges classificats en tres categories:

327 possibles habitatges de nova construcció als polígons i unitats d’actuació.
307 possibles habitatges en habitatges bifamiliars, cases, de més de 400m2
383 possibles habitatges en solars actualment buits en plans tramitats

(Ho podran llegir a la pàgina 47 de la Memòria d'Ordenació del POUM)

La requalificació de bona part del terreny agrícola en industrial a la part baixa del municipi a banda i banda de la riera que inclou part dels terrenys de l’IRTA, no tots! i per tant, per molt que afegeixin un petit peu de pàgina a la fitxa corresponent a aquest sector, es llegeix “El pla parcial urbanístic definirà els usos complementaris i compatibles. Es recomana definir usos relacionats amb les activitats de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària)“, sembla incoherent. Això implicarà en el futur un augment de l’IBI que hauran de pagar tant els productors agrícoles, de la flor, un sector força castigat, com l’IRTA. O els propietaris de les naus del polígon de la Baileta – Can Xinxa que es converteix en terrenys residencials un cop es modifiqui l’ús que es faci del sol.

Al llarg de les properes setmanes, publicarem i podran vostès consultar al nostre blog alguns dels temes que haguessin requerit un debat profund i un consens amb els veïns i veïnes de Cabrils que basaran en les discrepàncies que tenim en temes com:

  • El model de creixement de Cabrils.
  • La incompatibilitat del model de poble del amb el model econòmic.
  • Les requalificacions i l'impacte als sectors que hi ha instal·lats en aquests sectors.
  • O altres solucions a adoptar.

Òbviament el nostre posicionament i el nostre vot serà negatiu. No volem un POUM així, ni en la forma ni en el fons.

EL NOSTRE VOT VA SER EN CONTRA. La PROPOSTA va ser APROVADA finalment amb els vots a favor del govern i la resta de membres del consistori en contra.

dimarts, 16 d’abril del 2013

Ordre del dia del ple extraordinari del dijous 15 d'abril de 2013 a les 20:30h

El proper dijous dia 15 d'abril de 2013, a les 20:30h, al saló de plens de l'ajuntament de Cabrils, es realitzarà el ple extraordinari amb el següent

ORDRE DEL DIA

1.- Presa de possessió del càrrec de regidor en representació del grup municipal del PSC-PM de l'Ajuntament de Cabrils el senyor Peter Oberle.

2.-Dictamen que proposa l'aprovació inicial del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Cabrils.

diumenge, 14 d’abril del 2013

ERC-CxC-AM i la resta de grups de l'oposició demanen postposar el ple de l'aprovació inicial del POUM a la incorporació del regidor del PSC

Marta Garcés i Lanciano, portaveu del grup municipal SOM Cabrils, Joan Ramon Sánchez Torres, regidor del grup Municipal SOM Cabrils, Alfred Serrano Mora, portaveu del grup municipal VIC, Xavier Viudez i Cardona, portaveu municipal d'ERC-CxC-AM i Mercè Fernandez Lloret, portaveu del grup municipal d'ICV en representació dels nostres grups municipals.
EXPOSEM:

Atès que el regidor del PSC Santi Dorca i Pons va dimitir el 31 de gener de 2013, deixant vacant la seva carta de regidor i per tant la representació dels cabrilencs i cabrilenques que van votar el grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya.
Atès que el ple de l'Avanç del POUM va ser el 21 de juny de 2010 i des del canvi del govern de Cabrils el projecte va restar aturat durant mesos.

Atès que els grups municipals de SOM Cabrils, VIC, ERC i ICV considerem que l'enorme importància de l'únic punt de l'ordre del dia del ple que la alcaldia vol convocar pel proper 18 d'abril de 2013, hauria d'implicar el debat de tots els grups municipals en el ple.
DEMANEM:

Que sigui postposada la convocatòria del ple fins que s'hagi pogut incorporar el nou regidor del grup municipal del PSC i se li hagi entregat la documentació, l'hagi pogut estudiar i valorar durant un temps prudencial per a poder intervenir al ple, podent donar veu als veïns que representa.

La instància ha estat entrada el 14 d'abril de 2013 a les 20:33h a través de l'E-Tram amb número E/000243-2013.