divendres, 2 d’agost del 2013

Arriba la calor i quelcom més...

El passat 25 de juliol vam fer entrega del proper article que sortirà publicat al butlletí municipal. Us l'avancem donat que recull temes d'actualitat que potser quedaran descontextualitzats quan surti publicat i ens arribi a casa. La regidoria de comunicació ens demana que l'article sigui de 1.600 caràcters inclosos els espais. No dóna per molt però en aquest blog trobareu bastament explicats alguns dels temes que hi tractem.

ARRIBA LA CALOR I QUELCOM MÉS...

"Avui ha vingut un xicot de l'ajuntament i ens ha portat una carta de la senyora alcaldessa" li diu l'Oliver a la Maria, la seva companya des de fa 40 anys. "Ens obliguen a posar un gual". Els sona? Potser l'han viscuda? Uns ho veuran normal, a d'altres els és indiferent i altres estaran emprenyats. El concepte de gual el defineixen les ordenances municipals. A ERC l'entenem com una reserva d'espai per a que si algú necessita entrar i treure el cotxe de casa, no li aparquin a la porta. És la contrapartida de l'ús privat de la via pública. Però el govern de Cabrils ho veu no només així, sinó com el dret d'entrada i sortida de cotxes d'una propietat privada. Per tant, tothom qui entri o tregui el cotxe de casa, paga. Una mesura com aquesta el govern no la fa en any d'eleccions, la instaura el 1r. o 2n. any de legislatura amb l'esperança que després no s'enrecordin. Es va aprovar el 09/2012 i s'aplica el 07/2013. A ERC-CxC-AM no li agrada una mesura recaptatòria com aquesta quan les famílies ja suporten prou pressió fiscal.

En el ple de juliol hem presentat dues mocions. Una per a demanar al govern de la Generalitat que incorpori al nou pressupost el nou edifici de l'IES Cabrils entre les seves inversions. Sempre ha estat una prioritat per nosaltres, aquí i al Parlament. Volem que també ho sigui per tot el consistori. 

L'altra moció dóna suport a les entitats esportives de Cabrils que podrien veure's afectades per inspeccions de treball si no regularitzen el personal voluntari, tot i l’ambigüitat de la llei. 

Més informació: esquerracabrilstescolta.blogspot.com, Grup Facebook: Esquerra Cabrils, Twiter: @ERCCabrils

Nota: Si voleu conèixer els resultats de les votacions d'aquestes mocions, llegiu "el perquè de tot plegat del ple del mes de juliol"

dimarts, 30 de juliol del 2013

Precs i preguntes d'ERC-CxC-AM al govern municipal durant el Ple Ordinari de juliol 2013

PREC

Prec als regidors en general. Com alguns de vostès ja saben algunes entitats s'han queixat de que no van rebre prou informació del consistori per a la sol·licitud de les subvencions. Donat que Cabrils és un poble relativament petit amb un número no massa gran d'entitats, fora bo que s'enviessin per correu certificat o per notificació presencial, tant les convocatòries com les bases de les subvencions en el moment que surtin publicades al BOPB. I si calgués es convoqués una reunió amb els seus representants per a donar les explicacions necessàries i les ajudes que puguin necessitar per part tant dels regidors com dels tècnics municipals.

PREGUNTES

els camins escolars
Fa unes setmanes es va enviar als membres de la comunitat educativa un correu per a definir l'ordre del dia d'un pròxim Consell Escolar Municipal. Quan té el govern intenció de convocar-lo per explicar-nos tots els canvis que estan havent-hi els darrers mesos com la sortida a licitació del servei de l'Escola Municipal de Música?

El Consell Escolar Municipal segurament es convocarà a començament d'octubre per donar la valoració de l'inici del curs escolar. Segons el Sr. Oriol Gil, ha estat a causa dels nombrosos retards en els Consells Escolars de les escoles lligats a decisions de darrera hora del Departament d'Ensenyament que no ha estat convocat. El Sr. regidor d'Ensenyament afegia que no hi havia cap fet remarcable al poble que motivés per altra banda la seva convocatòria. El Consell Escolar s'ha anat fent escola a escola.

ERC-CxC-AM discrepa de l'opinió del Sr. Gil. Segons membres del Consell Escolar de l'IES Cabrils, el govern va tenir coneixement de les inversions reals realitzades a altres poblacions del Maresme i que s'executaran properament. Aquests fets no es van informar ni a la comunitat educativa ni als veïns de Cabrils durant el darrer ple de maig malgrat les protestes que es van aixecar durant el 2011 per la possibilitat que el projecte del nou edifici de l'IES Cabrils quedés arraconat en favor d'altres municipis sense un compromís anterior d'inversió del govern. Fou en el darrer Consells Escolars de l'IES Cabrils que finalment un dels seus membres va preguntar directament al govern, el qual va acabar admetent-ne el coneixement. Aquests fets són per ells mateixos prou importants com per a haver convocat un Consell Escolar Municipal per a informar a tota la comunitat educativa de Cabrils i emprendre les accions més escaients de forma unitària. El govern tot i així ha cosiderat escaient no convocar el Consell Escolar Municipal abans de l'estiu.

Cabrils va definir la legislatura passada el PEC, el Pla d'Educació de Cabrils amb vocació de continuïtat. Quin és l'estat d'acompliment del pla i quin és el grau de participació ciutadana en el seu seguiment. Quan té previst el Sr. Regidor d'Educació convocar els membres que van planificar el PEC (Pla Educatiu de Cabrils)? Els recordo que aquest pla recollia diferents projectes i estava format per representants de la comunitat educativa cabrilenca, de pares i de persones vinculades a l'educació però en altres àmbits com l'universitari.

El govern discrepa de la nostra percepció d'aturada del projecte del PEC. Segons el Sr. Gil a Cabrils s'estan realitzant numerosos projectes educatius: escola d'adults, escola de música, tallers de salut, etc. i existeix fluidesa de comunicació amb la comunitat educativa. ERC-CxC-AM li recordava que el PEC és un projecte molt més transversal en el qual hi van participar no només el professorat i les AMPAs sinó també veïns de Cabrils que feien un seguiment periòdic del seu desenvolupament. El Sr. Gil critica el possible funcionament d'aquestes estructures globals, tot i que ens ha convidat a impulsar novament el PEC. El portaveu del nostre grup ha acceptat a participar-hi quan novament siguin convocats tot els agents que el conformaven.

Quin calendari ha definit el govern municipal per a la licitació de l'Escola Municipal de Música. Es mantindran els serveis que es donaven fins ara, com per exemple els KinderMusic per als nens encara no escolaritzats? Variaran les tarifes que hi havia establertes fins ara per a l'Escola Municipal de Música?

La voluntat del govern és d'intentar tirar endavant l'Escola Municipal de Música El plec de condicions del concurs vol ser continuista i garantir l'ensenyament de música de 0 a 18 anys. El plec conté una clàusula per a la conservació dels preus pel curs 2013-2014 iguals als del 2012-2013 segons el regidor d'ensenyament. A partir del 2014-2015 l'empresa concessionària podrà demanar la revisió de les tarifes segons el comportament que tingui l'IPC.

Al Sr. Nadal. Voldria preguntar-li al regidor de participació, quin és l'estat de projecte i execució del projecte dels Camins Escolars que van acordar els membres del Consell de Poble pel pressupost municipal de 2013?

Ens va respondre la Sra. alcaldessa dient que el Consell del Poble estava esperant un informe de la Diputació de Barcelona que fes una valoració d'inversions que va ser rebut la setmana anterior, la del 15 de juliol. L'anàlisis donava com a resultat una inversió superior a la que s'havia efectuat durant la legislatura anterior. Alcaldia vol començar a concretar el projecte valorant quines actuacions poden portar-se a terme per un cost inferior. La partida hi és i només cal que el Consell de Poble decideixi la manera que es podrà tirar aquest projecte.

Esperem doncs que ben aviat aquest projecte, decidit pel Consell de Poble sigui una realitat, més enllà de la literatura, tot i la ínfima inversió que es podrà realitzar, 60.000 euros.

Al regidor de via pública i urbanisme. Molts veïns de Cabrils han començat a rebre escrits signats per alcaldia que els reclama que regularitzin les entrades de vehicles de les seves propietats com a conseqüència de l'ordenança que el passat mes de març va aprovar el govern de Cabrils. Quins ingressos preveu el govern recaptar per aquest concepte durant el 2013 i quina previsió té pel 2014 a partir de les dades que disposa? A què destinarà aquests diners el govern de Cabrils. N'ha pensat alguna destinació finalista? Li vull recordar al Sr. Regidor que l'any passat es van presupostar 20.000 euros i segons l'estat de liquidació del pressupost hi havia com a drets reconeguts 4.159,31 euros, un 21% del pressupostat.

A Cabrils actualment s'estan pagant molt pocs guals. Els que es paguen es troben majoritàriament al centre del poble. La Sra. alcaldessa comenta que es calcula que a Cabrils hi ha poc més de 2000 guals que a 50 euros de mitjana donaran una recaptació mínima l'any vinent de 100.000 euros. Aquesta xifra és cinc vegades més del que hi havia pressupostat per aquesta partida pel 2012 i de la qual només es va recaptar un 21% després de la seva liquidació.

Aquesta és doncs una mesura clarament recaptatòria. Com ha comentat una de les persones assistents de públic, les cartes rebudes pels veïns són clarament intimidatòries en el seu redactat i obliguen de facto a pagar la llicència. En cas contrari, no només amenaça amb la incoació d'un expedient d'inspeció amb la sanció que determini la normativa, sinó que en el supòsit que no es vulgui pagar el gual, obliga als veïns a reformar les voreres que tinguin cert desnivell per a que no permetin l'accés a les finques privades.

dilluns, 29 de juliol del 2013

Comentaris posteriors a la sessió del ple ordinari del 25 de juliol de 2013

ORDRE DEL DIA

1.- Aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió plenària ordinària de data 30 de maig de 2013

ENS ABSTENIM. L'acta ha quedat APROVADA pel ple.

I. Part resolutiva de la sessió

2.- Dictamen que proposa l’aprovació de les modificacions de l’Acord de Condicions de Treball del personal al servei de l’Ajuntament de Cabrils, Escola Bressol i Seipro, anys 2013-2017

VOTEM A FAVOR. Els representants dels treballadors públics han sol·licitat tres modificacions del seu conveni que el govern de Cabrils ha acceptat però que cal que passi per ple:

Que el conveni expliciti el postposament del període de vacances quan un treballador té una baixa per contingències comunes. Aquest punt està reconegut per l'estatut dels treballadors.
Que es modifiqui el conveni per a que es premiï l'antiguitat dels treballadors als 25 anys amb una paga doble. Aquest punt es va canviar amb l'aprovació de l'actual conveni, i es premia amb 1500 euros a tots els treballadors, tot i que en l'anterior el premi és el suggerit ara.
Finalment, davant dels conflictes sobre la perillositat i toxicitat d'alguns productes amb els que treballen els membres de la brigada de parcs i jardins, s'ha decidit definir clarament quins són a fi que percebin una bonificació de 1,62€/h d'exposició.

La moció ha quedat APROVADA pel ple.

3.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial del nou text de l’Ordenança de tinença d’animals

ENS ABSTENIM. L'ordenança de tinença d'animals es va modificar el ple anterior. El govern ens presenta ara un text útil però que alhora ambigu en determinats aspectes que de ben segur generaran conflictes entre els veïns com poden ser la definició de “termini de temps de durada raonable i proporcionada segons el cas” que l'administració atorgarà a les persones propietàries o posseïdors d'animals per a corregir deficiències detectades, o la definició de “colònia de gats” que tenen una protecció especial malgrat les molèsties que aquests poden ocasionar als veïns que en tenen una aprop de casa. És una norma molt garantista pels animals i de difícil gestió per aquelles persones que en pateixen les molèsties. És per tot això que no podem donar-hi el nostre suport. Ha quedat APROVADA pel ple.

4.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial del conveni urbanístic a subscriure entre l’Ajuntament de Cabrils i els promotors senyors Badia.

VOTEM A FAVOR. Després de 30 anys de l'inici de la urbanització de Montcabrer arriba aquest conveni entre el consistori i la família Badia. El conveni que el govern i els promotors ens proposen és la cessió de la família Badia de dues de les quatre parcel·les que inicialment es van donar com a garantia de l'acompliment de obligacions urbanístiques. Les que s'adjudicarien al consistori són la finca registral 5.752 i 5.753 de 1036,40m2 i 1.303m2 respectivament. Així mateix quedarien per la família les finques registrals 5.751 i 5.749 de 1078,10m2 i 1096,04m2 respectivament. En el projecte de reparcel·lació es van assignar a la Família Badia dues parcel·les, les finques registrals 5.756 i 5.768. Aquestes es requalificaran com a espai lliure privat. Malgrat que aquestes i les que continuaran en propietat dels Badia, es volien lliurar de les quotes d'urbanització, una observació de la secretària d'intervenció en l'informe jurídic apuntant que això no podia fer-se, va modificar el text que ens va ser presentat finalment al ple. Amb aquesta operació el govern vol estalviar-se un litigi si volgués executar la garantia de les 4 parcel·les i en un futur treure a subhasta les dues que quedaran en la seva propietat per a arreglar les mancances que existeixen al clavegueram. Dependrà però del govern existent en aquell moment que s'acabi o no destinant aquests diners a la fi proposada.

Hem de tenir present però que no se'ns ha presentat cap pressupost del cost que pot suposar i per tant no sabem si serà cobert amb els 404.216,73€ de l'aplicació d'un un factor 1,1 sobre el valor cadastral del 2008. La situació actual és molt diferent d'aleshores, just abans de començar la crisi. Si es fes avui una revisió cadastral molt probablement els valors serien inferiors, i per tant, quan es vulguin vendre o subhastar, la quantia percebuda serà inferior a la indicada anteriorment.

Consultats alguns veïns de Montcabrer, la majoria dels assistents a les reunions de propietaris de l'any passat van estar d'acord amb una solució d'aquest tipust. Aquesta permetrà disminuir la possible contribució que hagin de fer els veïns per solucionar alguns punts que no van permetre la recepció total de la urbanització.

Aquesta també és la nostra voluntat, és per aquesta raó que hem votat A FAVOR. La moció ha tirat endavant, s'ha APROVAT.

5.- Dictamen que proposa l’acceptació de l’adjudicació de dos béns patrimonials provinents de la liquidació de la mancomunitat de la zona industrial de Vilassar de Mar i Cabrils

VOTEM A FAVOR. Després de la liquidació de la mancomunitat només restava la devolució d'aquestes parcel·les. És un tràmit administratiu. Ha estat APROVAT pel ple.

6.- Dictamen que proposa l’aprovació de l’inventari general de béns patrimonials i de domini públic de la corporació

ENS ABSTENIM. L'any passat el govern ens va anunciar l'elaboració d'un inventari de bens quan es va produir el conflicte amb la junta del Museu Arxiu Municipal amb el canvi d'estatuts i de claus dels panys de les portes d'alguns equipaments municipals. El nostre grup municipal no té cap criteri, a banda de la confiança en la feina realitzada de l'inventari que se'ns proposa. És per aquesta raó que el nostre grup, no havent-lo elaborat i sense cap element de judici, pot donar com a vàlid aquest inventari. Tanmateix volem recordar que el contracte de l'inventari incloïa inventariar també tots els bens i fons de l'Arxiu Col·lecció Municipal de Cabrils, el Museu. Això es va deixar de banda ja que van al·legar desconeixement tècnic per a la seva ordenació, catalogació i valoració. Segons se'ns ha informat, alguns dels bens han estat inclosos en l'inventari, aquells dels quals hi havia un document de cessió o factura. Comprovat el text, apareixen molt pocs elements del museu, per tant és impossible comprovar-ho. La moció ha estat APROVADA pel ple.

Al final del ple la Sra. Emília Godàs va manifestar el seu rebuig de l'inventari per com s'havia catalogat. Segons ella, alguns dels bens presents al Museu són considerats propietats de l'ajuntament quan ella informa que han estat donacions d'aquest al Casal de la Gent Gran.

7.- Dictamen que proposa l’aprovació definitiva dels estats i comptes anuals corresponents a l’exercici 2012 de l’Ajuntament de Cabrils, de l’Organisme Autònom Patronat Municipal Escola Bressol, l’Organisme Autònom Museu Col·lecció Municipal de Cabrils i de la societat mercantil Serveis i Promocions Municipals, S.A.

ENS ABSTENIM. Durant el debat de pressupostos de 2012 ja vam posar de manifest la nostra oposició a la política del govern. ERC-CxC-AM té prioritats de despesa diferents a les del govern. La moció ha estat APROVADA pel ple.

8.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost núm. 7 del pressupost municipal de 2013

EN CONTRA. El govern de Cabrils vol fer una modificació del pressupost per trapassar 6.000 euros de l'àrea de cultura a turisme. Se'ns ha dit que algunes de les activitats que la regidoria de cultura gestionava s'han traspassat al complex esportiu municipal Illa Activa. Hem d'entendre doncs que es passa de cultura a esports. Si no és així caldria que ens expliquessin exactament a què es destinaven aquests diners i per què es van pressupostar enguany si el complex ja estava funcionant quan es van elaborar els pressupostos. El govern ens ha explicat en comissió informativa que es volen destinar aquests diners a la promoció turística de Cabrils com s'ha fet amb la recent campanya de comunicació que està realitzant l'Associació d'Hostalers de Cabrils. Aquesta és molt bona iniciativa privada, dels hostalers, a qui esperem se'ls doni suport, però també volem que no sigui en detriment de la partida de cultura que el govern disminueix any a any. El govern pot analitzar les partides que l'any passat no es van modificar i que van tenir superàvit, un exemple són les que fan referència a les despeses diverses. Doncs bé, analitzem-les i traiem d'allí aquests diners. Si posteriorment en fan falta, ja les provisionarem. La moció ha estat APROVADA pel ple.

9.- Dictamen que proposa l’aprovació de la xifra oficial de població a Cabrils, a data 1 de gener de 2013

VOTEM A FAVOR. La xifra oficial de població de Cabrils és una dada, un número. La moció ha quedat APROVADA pel ple.

10.- Dictamen que proposa l’atorgament de les concessions sol·licitades sobre drets dels nínxols del Cementiri Municipal de Cabrils

VOTEM A FAVOR. La moció ha quedat APROVADA pel ple.

11.- Dictamen, a proposta del grup municipal d’ICV i SOM Cabrils, per garantir els tres àpats al dia a tots els infants en situació de vulnerabilitat tots els dies de l’any

VOTEM A FAVOR. La iniciativa presentada inicialment per ICV-EUiA vol ser una eina de sensibilització social respecte un problema que tot i no produir-se de forma alarmant al nostre municipi, poden haver-hi casos que necessiten tractament. Alguns dels punts dels acords s'estan venint fent com a mínim des de la legislatura passada com per exemple la coordinació entre serveis socials, la comunitat educativa, la policia i els serveis de salut. Això hauria de permetre la detecció precoç de criatures amb risc d'insuficiència nutricional. No és així la comunicació del govern als grups de l'oposició de la situació existent avui al nostre municipi. Finalment, els punts referents al deute o la dotació pressupostària per beques menjador estan més que justificats, malgrat que com sabem és el govern de l'Estat el que està gestionant l'obertura i tancament de recursos de la tresoreria de la Generalitat de Catalunya.

La moció HA ESTAT REBUTJADA amb els vots del Govern municipal.

12.- Dictamen, a proposta del grup municipal d’ERC-Consens x Cabrils, de suport als clubs i entitats esportives catalanes davant l’acció d’Inspecció de Treball

VOTEM A FAVOR. ERC-CxC-AM vol amb aquesta moció fer un reconeixement a totes les entitats esportives i als voluntaris que desinteressadament col·laboren amb els clubs esportius del nostre municipi i del país. Tots ells tenen actualment un risc seriós de patir una inspecció de treball, tot i que la legislació vigent no és prou clara en la diferenciació de les activitat voluntàries i les privades. ERC-CxC-AM demana doncs la suspensió de les inspeccions fins que la legislació s'hagi adaptat.

La moció HA ESTAT REBUTJADA amb els vots del Govern municipal.

13.- Moció del grup municipal d’ERC-Consens x Cabrils per la construcció del nou edifici de l’IES Cabrils

VOTEM A FAVOR. ERC-CxC-AM va entrar al registre d'entrada de l'ajuntament la setmana passada una moció per a demanar al govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya la inclusió de la construcció del nou edifici de l'IES Cabrils als propers pressupostos de la Generalitat.

Aquesta moció s'afegeix a les moltes accions que des d'Esquerra hem anat realitzant durant els darrers anys per impulsar aquest projecte, que inclou entre altres la campanya de correus als parlamentaris maresmencs pels pressupostos del 2012.

Durant les darreres setmanes i com ja ha estat informada la comunitat educativa, hem fet un conjunt d'accions a nivell parlamentari per a intentar encabir la partida que va caure durant el govern anterior de CiU quan va pactar el pressupost amb el PP.

No només hem traslladat preguntes parlamentàries al govern sinó que també els nostres diputats, i en especial el Sr. Pere Aragonès diputat i regidor de Pineda, estan fent una feina important per a aconseguir concretar un compromís per part del govern. Aquest compromís de moment no s'ha aconseguit. Esperem doncs que hi hagi pressupost per inversions reals en el proper pressupost de la Generalitat i que l'IES Cabrils es trobi entre les que s'executin.

És per tot això, d'especial importància la unitat de totes les forces polítiques del consistori i de la comunitat educativa. Aquest és un dels instruments al nostre abast per a poder-ho demostrar. Malauradament el vot del govern va ser desfavorable i la moció VA SER REBUTJADA.