dilluns, 28 d’abril del 2014

Comentaris posteriors a la sessió del ple extraordinari i urgent del 28 d'abril de 2014

Dilluns dia 28 d'abril de 2014, a les 19:30h, al saló de plens de l'ajuntament de Cabrils, es realitzà la sessió extraordinària i urgent del Ple de l'Ajuntament amb el següent:

ORDRE DEL DIA:

El portaveu del grup municipal d'ERC-CxC-AM ha iniciat les seves intervencions avui aclarint informacions aparegudes a la premsa arran de la crisis del govern de Cabrils.

"Voldria iniciar avui la meva intervenció fent referència a notícies que s'han publicat a la premsa nacional sobre l'entrada del nostre grup municipal, el d'ERC-CxC-AM al govern de Cabrils. Aquesta informació és errònia. ERC-CxC-AM no forma part del govern de Cabrils. El govern queda format avui per CiU i la regidora no adscrita després d'expulsar primer el VIC i després perdre el PP.

Així mateix, volem reiterar el nostre compromís amb els veïns i les veïnes de Cabrils per a treballar sempre en benefici del comú, i per tant, votarem les propostes del govern i dels restants grups que ens trobem a l'oposició en funció d'allò que nosaltres considerem del interès del màxim de cabrilencs i cabrilenques atenent a les circumstàncies de cada moment, el nostre programa electoral i els nostres principis polítics com hem vingut fent fins avui. És el nostre compromís amb els nostres veïns i veïnes, els nostres votants, i així ho venim demostrant."

1. - Ratificar el caràcter urgent de la sessió.

Hem votat A FAVOR. A causa de la necessitat de realitzar l'elecció dels membres de les meses electorals per a la convocatòria d'eleccions pel proper 25 de maig de 2014 i donat que no hi ha cap ple ordinari previst amb data anterior a la jornada electoral, és necessari aquest ple.

2. - Sorteig dels membres de les meses electorals per a les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig de 2014.


3. - Resolució del recurs de reposició interposat pel Sr. Alejandro Rusiñol Mendoza contra l'acord de Ple sobre l'ús de les dades del padró municipal per a la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya.

El Grup Municipal d'ERC-CxC-AM hem VOTAT A FAVOR de l'acord de desestimació del recurs de reposició presentat pel Sr. Alejandro Rusiñol sobre l'acord en el punt número sis del Ple de l'Ajuntament de Cabrils referent a la a proposta del grup municipal de CiU, sobre l'ús de dades del padró municipal per a la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya.

El punt primer dels acords deia: "L'Ajuntament de Cabrils posarà a disposició de la Generalitat de Catalunya les dades del padró i els instruments necessaris, en cas que se li sol·liciti, per a la celebració de la consulta sobre el futur polític de Catalunya d'acord amb el marc legal aprovat que empari l'esmentada consulta"

Ja en aquell ple, el del 27 de març el nostre grup municipal va votar a favor d'aquesta proposta atès que estimava que anava acompanyat d'un dictàmen de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades amb número CNS 11/2014, la cessió de dades d'acord amb l'article 16.3 de la LRBRL, a favor de la Generalitat de Catalunya seria possible d'acord amb el següent marc legal:

"En el supòsit d'una consulta referendària, d'acord amb el que estableix la llei 4/2010, o en el marc d'una consulta no referendària a partir del moment en què estigui en vigor la proposició de llei que actualment s'està tramitant, ja sigui per alguna de les altres formes de partiricpació a que es refereixen l'article 122 EAC, l'art. 22.2 de la Llei 26/2010 o l'article 86.4 de la LRJPAC."

Amb posterioritat el Sr. Rusiñol interposar recurs de reposició contra l'acord del ple municipal amb data 02/04/2014 i procediment per la via especial per a la protecció dels drets fonamentals de la persona contra l'acord del ple. El jutjat contenciós administratiu número 2 notificà la interposició i la suspensió cautelar inaudita de part de l'acord del ple. El dia 07/04/2014 el jutjat acorda la suspensió unicament en relació amb el recurrent, el Sr. Rusiñol.

Val a dir que la possibilitat de cessió del padró a la Generalitat de Catalunya ja era quan es va presentar la moció un debat innecessari, ja que les dades necessaries per formar un hipotètic cens electoral català ja estan a l'abast de la Generalitat a través de l'Institut d'Estadística de Catalunya segons un informe de la sectorial de l'ANC de secretaris, interventors i tresorers de l'administració local amb data 24/02/2014. És a dir, és un acte més polític que jurídic.

Es per tot això que nostre grup es reafirma en el posicionament anteriorment efectuat en el ple del dia 27 de març i hem votat A FAVOR del desestiment del recurs.

4. - Resolució del recurs de reposició interposat pel Sr. Alfred Serrano Mora contra l'acord de Ple sobre l'ús de les dades del padró municipal per a la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya.

Amb els mateixos arguments que en l'acord anterior, el Grup Municipal d'ERC-CxC-AM hem votat A FAVOR de l'acord de desestimació del recurs de reposició presentat pel portaveu del Grup Municipal Veïns Independents de Cabrils – VIC, el Sr. Alfred Serrano Mora, sobre l'acord en el punt número sis del Ple de l'Ajuntament de Cabrils referent a la a proposta del grup municipal de CiU, sobre l'ús de dades del padró municipal per a la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya.

5. - Iniciar la tramitació per a celebrar una consulta popular sobre la utilització de l'espai que ocupa la zona d'estacionament dels Horts de la Santa Creu.

El Grup Municipal d'ERC-CxC-AM hem votat A FAVOR d'aquest acord. Hem criticat reiteradament al govern per com entèn la participació ciutadana a Cabrils: el Consell de Poble o el procés participatiu del POUM que actualment està en període d'al·legacions malgrat que no s'ha anunciat ni s'ha comunicat als veïns a través del darrer butlletí municipal. És però una llàstima que a pressumiblement menys d'un mes, comencem un debat d'aquesta trascendència que necessita una valoració pausada estudiant els pros i contres, on de ben segur hi ha interessos enfrontats. 

Quins projectes es preveuen? Quin cost han de tenir? Quins riscos tenen? Com s'han de finançar? Quan s'haurien d'executar? Són preguntes que abans d'emetre la meva opinió personal en una consulta d'aquestes característiques voldria tenir i que no s'inclouen en la proposta que ens ensenya el govern. 

Un procés participatiu no és només la capacitat d'empoderar al ciutadà per a decidir, sinó també el procés per a que prengui lliurement la seva decisió.

Volem recordar també que en acord de Ple del 26 de gener de 2012, el nostre grup municipal va proposar declarar Cabrils municipi republicà. En aquell ple vam acordar retirar la nostra proposta a canvi del compromís d'estudiar com realitzar-la. Fins dia d'avui ni s'ha reunit la comissió que ho havia d'estudiar ni s'ha donat cap pas en aquest sentit.

6. - Revocació i nomenament de representants de la corporació en òrgans col·legiats competència del Ple. El Grup Municipal d'ERC-CxC-AM ens hem ABSTINGUT en aquest acord. La portaveu del grup municipal del Partit Popular ha dimitit i deixa per tant tots els seus càrrecs als òrgans col·legiats dels quals formava part: el Consell Escolar Municipal, el Patronat Escola Bressol, l'Organisme Autònom de la Col·lecció-Arxiu (Museu), el Consorci Sala de La Concòrdia i el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme. Tanmateix proposa a la regidora Isabel Tamboleo per a tots els càrrecs a excepció del Consorci de Promoció Turística que l'ostentarà alcaldia. Com ja venim fent des de la primera sessió de la legislatura, ens hem ABSTINGUT a totes les votacions referents a la designació de càrrecs institucionals del govern.

7. - Donar compte del Decret 297/2014, de 7 d'abril, pel qual es revoca la segona tinença d'alcaldia i competències delegades.

La portaveu del grup municipal del Partit Popular dimiteix com a membre de l'equip de govern, deixant doncs d'ostentar la segona tinença d'alcaldia i les regidories de Cultura i de Promoció Econòmica.  

8. - Donar compte del Decret 297/2014, de 7 d'abril, pel qual es nomena la segona tinença d'alcaldia i competències delegades. 

Alcaldia ens informa que el Sr. Edmon Nadal assumeix la segona tinença d'alcaldia i les regidories de Cultura i Promoció Econòmica recauran en el Sr. Oriol Gil i la Sra. Isabel Tamboleo respectivament.