dimecres, 3 de desembre del 2014

Nou article del butlletí municipal. La nostra obligació com a servidors públics.

El divendres 28/11/2014, dos dies després del darrer ple ordinari de l'Ajuntament de Cabrils, i un dia després del ple a Vilassar de Dalt, escrivíem aquest apunt pel proper butlletí municipal que serà distribuit a totes les cases del nostre municipi. En menys de 1600 caràcters hem volgut resumir la nostra proposta pel conflicte generat pel nou complex funerari amb el servei de crematori al nostre municipi veí.


LA NOSTRA OBLIGACIÓ COM A SERVIDORS PÚBLICS

El ple de l’ajuntament va aprovar una moció perquè el consistori de Vilassar de Dalt revoqui l’autorització de la instal·lació d’un complex funerari amb crematori al polígon Vallmorera, a tocar de Cabrils. Ens hi vam abstenir, defensant el dret a tenir un debat públic, clar, seré, rigorós i transparent. L’ajuntament de Cabrils ha decidit fer de jutge i part, sense reflexió ni diàleg amb TOTS els agents implicats. Al cap de 24h el ple del municipi veí va aprovar la reubicació del complex fruit del diàleg amb empreses, partits i ciutadans. Continuarà l'ajuntament de Cabrils les accions vers el projecte? Entenem que sí.

ERC-CxC-AM ha proposat la constitució d’una comissió que estudiï els possibles impactes de l’equipament sobre cabrilencs. A la comissió hi han de participar administracions, científics i veïns i ha de fugir d’actituds allunyades d’un debat serè. En ella, les parts han de voler trobar solucions i respectar totes les opinions, adquirint el compromís que, un cop fet el dictamen que es conclogui, aquest es traslladarà als ciutadans.

La nostra proposta ha estat rebutjada per la resta de grups. Creiem que la nostra posició és coherent i compromesa i volem dedicar-li el nostre esforç. Convidem als grups municipals i als veïns a implicar-se per reconduir la situació. Sense un anàlisi contrastat ens allunyem del rigor i del nostre deure com a servidors públics i creiem que no podríem garantir allò per al que hem estat escollits: responsabilitat i ètica dels nostres actes, vetllant pel benestar dels cabrilencs. Més informació al blog http://esquerracabrilstescolta.blogspot.com, Facebook: http://www.facebook.com/ERCCabrils, Twitter: @ERCCabrils

dilluns, 1 de desembre del 2014

1D2014, dia mundial de la lluita contra la SIDA



Avui, 1 de desembre, en tant que Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, des d’Esquerra Republicana volem reiterar el nostre compromís per seguir avançant en el combat contra el VIH-Sida. Però també la nostra convicció que cal continuar lluitant contra l’estigmatització i la discriminació que encara avui pateixen les dones i homes que conviuen amb la malaltia.

Malauradament, l’actuació del Govern espanyol en aquest àmbit suposa un important retrocés respecte a la feina que des de diferents àmbits s’ha dut a terme durant més de tres dècades. El fet d’haver deixat sense contingut el Plan Nacional del Sida (PNS) -eliminant la seva Secretaria- i de no recollir les aportacions de les entitats a l’hora d’elaborar el Plan Estratégico de Prevención y Control del VIH 2013-2016 demostren la irresponsabilitat i la manca de diàleg del Partit Popular a l’hora de gestionar un àmbit tan sensible com el del VIH-Sida.

Per altra banda, cal posar de manifest les dificultats econòmiques que des de fa anys pateixen les associacions i ONG’s catalanes, que per una banda han quedat excloses de les subvencions estatals i per altra banda arrosseguen la reducció de les subvencions i els deutes del Govern de la Generalitat. Una situació crítica que ha provocat la desaparició d’algunes entitats com la Coordinadora LGTB de Catalunya, una de les entitats de referència del moviment LGTB del nostre país degut a la manca de finançament del seu principal servei, el telèfon 900rosa, exclòs des de feia 2 anys de les subvencions del PNS.

L’aprovació de l’Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH i contra l’estigma relacionat, aprovat el 6 de març de 2014 amb el suport unànim de tots els partits polítics, suposa l’assoliment d’un acord històric que ens singularitza com a país. Però també esdevé una eina imprescindible per aprofundir en les estratègies i els mecanismes que ens han de permetre continuar lluitant, conjuntament amb les entitats, en la prevenció de la malatia i l’atenció de les persones amb VIH així com en l’assoliment dels drets de les persones que conviuen amb la malaltia.

Aquest escrit ha estat redactat per la Coordinadora LGTB d'Esquerra Republicana de Catalunya.

Comentaris posteriors a la sessió del ple ordinari del 26 de novembre de 2014. Ple de pressupostos.

Un cop més, Esquerra us oferim el perquè de tot plegat, una explicació del nostre posicionament a les votacions del ple de l'Ajuntament de Cabrils a la darrera sessió ordinària del dijous 26 de novembre. Aquest ple ha estat composat pels 5 membres de CiU, 1 membre de SOM Cabrils (en Joan Ramon Sánchez, resideix actualment als EEUU), i un membre per la resta de grups: ERC-CxC-AM, VIC, PP, PSC, ICV-EUiA i l’absència de la regidora no adscrita per convalescència.

En aquest ple hi ha hagut dos temes estrella:

Els pressupostos del 2015 on hem volgut explicar la falta de projecte i de relat del govern des de l’inici d’aquesta legislatura, quan els partits que el conformaven (CiU, PP i VIC) no es van posar d’acord en un pla de govern. Aquesta situació s’ha anat arrossegant durant els darrers 3 anys i aquests pressupostos no són més que un reflex d’aquesta manca d’idees i innovació, i de la voluntat de mantenir el que tenim sense mirar més enllà ni definir cap a on volem anar.

El segon tema ha estat la polèmica moció presentada inicialment pel VIC a la qual s’han sumat la resta de grups excepte ERC-CxC-AM per reclamar a l’Ajuntament de Vilassar de Dalt que renunciï a construir un complex funerari amb el servei de crematori al seu terme municipal. Alguns dels grups senzillament no el volen enlloc, i CiU, en boca de l’alcaldessa, no el vol a tocar de Cabrils i demana que el moguin lluny del nostre municipi. Així, la moció es sustenta sobre un argument contradictori amb el possible risc medi ambiental i de salut com a eix. ERC-CxC-AM ha optat perquè l’ajuntament es desvinculi del confrontament amb el consistori de Vilassar de Dalt, i engegui una comissió d’estudi per a convidar tots els agents implicats a explicar les implicacions del projecte des de la serenor, el diàleg,el rigor científic i el respecte per totes les opinions. 24 hores més tard del ple de Cabrils, l’ajuntament de VdD no només ha respòs a la moció sinó que ha aprovat un canvi d’emplaçament dins del seu terme municipal més allunyat de les zones residencials, però conservant el servei de crematori. El conflicte doncs, continua viu.

1.- Aprovar l’esborrany de les actes de la sessió ordinària de data 25/09/14 i de la sessió extraordinària de data 23/10/2014.

ERC-CxC-AM ens hem ABSTINGUT a les dues votacions. Les dues actes han quedat APROVADES pel ple del consistori.

I.Part resolutiva de la sessió

2.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial del Pressupost General de la Corporació per l’any 2015 i Bases d’Execució del mateix, que conté el propi de l’Ajuntament, el de l’Organisme Autònom Escola Bressol, el de l’Organisme Autònom Museu Municipal i els estats de previsions de despeses i d’ingressos de la societat mercantil dependent Serveis i Promocions Municipals, S.A.

Us oferim la intervenció del nostre portaveu municipal, en Xavier Viudez, al ple.

El pressupost de l’Ajuntament de Cabrils globalment enguany disminueix com ja ha exposat la presidenta de la corporació. Això no és ni bó, ni dolent.

El pressupost pel 2014 és un pressupost continuista, donat que no ens presenta innovacions en les seves propostes, reflecteix una gran falta d’imaginació per a explicar als nostres conciutadans quin és el seu projecte.

Durant aquest tres anys, el govern, composat cada any per menys partits (van començar la legislatura CiU, VIC i PP i han acabat sols amb una regidora no adscrita provinent del PP) no ens han sabut traçar un projecte de poble clar. Ja el segon any ens van admetre que van ser incapaços d’anar més enllà del pacte de govern per fer un pla de govern per aquesta legislatura.

De la lectura del pressupost se’n pot extreure que és un pressupost constret, per un any d’eleccions, per mantenir la maquinària de l'administració i tapar alguns forats.

Enguany s’han dedicat a treure a licitar l’arrenjament de la via pública, que de ben segur durant els propers mesos continuarem veient com s’executa. Mentre, els tres anys anteriors, els veïns hem patit les rugositats d’algunes de les vies principals del nostre poble.

Però no només es tapen i es treuen alguns bonys. Aquests pressupostos també serviran per tapar les deficiències d’altres administracions a Cabrils. Un exemple és el finançament de l’Escola Bressol que continua tenint un infra-finançament per part de la Generalitat de 875€ per alumne i any, que l’any passat ja va cobrir la Diputació de Barcelona, i la desaparició de les subvencions per les escoles municipals de música. En aquest sentit no cal entendre-ho com una crítica, és una obligació cap als nostres veïns.

El govern anterior els va deixar un projecte per a la JOVENTUT de Cabrils, l’any 2013, va finalitzar el pla local de joventut que va ser prorrogat un any més pel 2014. Avui encara no està finalitzat. De quina manera aquest pressupost soluciona l’existència d’un espai com l’Altell que roman tancat 5 de les 7 tardes d’una setmana. Quins recursos destina aquest govern a facilitar un espai de trobada pels joves a banda de l’oferta privada en espais públics com el CC La Fàbrica? Sorprèn també com la partida de mobilitat torna a incrementar-se. Dels 250 mil euros de l’any passat, passem als 300 mil d’enguany. En el darrer ple ordinari Esquerra ja va manifestar el seu malestar per la falta d’iniciativa del govern per a revertir el baix ús de la línia C18 i l’alt cost que suposava per l’ajuntament. És cert que ja hi ha parat atenció, actualment hi estem treballant conjuntament, malgrat la discrepància en el traçat que proposen. Però entenc que tenen molt poca confiança en la seva proposta si en comptes de disminuir el pressupost l’augmenten.

Enguany en l’àrea de PARTICIPACIÓ el govern continua apostant per un consell de poble que ha deixat morir i que encara no ha executat el pressupost participatiu de 50 mil euros del 2013 pels camins escolars. Pel 2014, la partida destinada amb la mateixa fi, 30 mil euros no ha arribat a concretar-se, i com dèiem enguany ja ha deixat d’existir.

Si el govern ens digués ara que el projecte de Cabrils que té consisteix només en l’elaboració d’un POUM, podem plegar. Sí, podran dir-nos que han finalitzat la redacció del POUM, amb un augment de la capacitat constructiva d’habitatge i ampliant la zona amb destinació industrial amb un impacte paisatgístic i urbanístic a la zona baixa del municipi que de ben segur reduirà el seu atractiu com a ciutat jardí, però el model que ens ofereixen tampoc garanteix la continuïtat de residència dels nostres joves a Cabrils.

En plens sobre pressupostos anteriors a aquest, Esquerra els ha proporcionat propostes de baix o nul cost que afavoririen una major cohesió social i intergeneracional, com pot ser un pla de tutoria de les persones grans als joves – aportant coneixement i experiència en diferents àmbits com l’educatiu o el laboral. L’ajuda a l’emprenedoria establint convenis amb entitats financeres a través de microcrèdits. Les nostres propostes per a reactivar el mercat municipal i enfortir el comerç a Cabrils, i moltes altres que si ens han anat seguint ja coneixen, i que anirem sumant a moltes altres que anirem explicant-los els propers mesos.

Enguany no els he volgut avorrir amb gaires dades i estadístiques, els complementarem la informació si visiten el nostre blog.

No vull finalitzar la meva intervenció sense reconèixer la feina dels servidors públics d’aquest municipi, a les entitats que a vegades sense recursos tiren endavant iniciatives per la comunitat al marge del consistori, i recordar que amb la presentació d’aquests pressupostos només ens han donat xifres, però no ens han explicat ni justificat un projecte per Cabrils. Reflecteixen una manera de fer poc innovadora, a remolc de les circumstàncies i reactiva. És per aquesta raó que no ens convencen i per tant el grup municipal d’ERC-CxC-AM hi hem votat EN CONTRA.

El pressupost ha estat APROVAT pel ple amb els vots només del govern de CiU (5), els vots en contra d’ERC-CxC-AM, SOM Cabrils i VIC (1 vot cadascun) i l’abstenció del PP, PSC i ICV-EUiA (1 vot cadascun).

3.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança reguladora de les llicències d’accés de vehicles a locals, recintes o habitatges a través de les voreres, vorades o altre espai de domini públic de l’Ajuntament de Cabrils.

El govern proposa canviar una petita part del text a fi de corregir l’ordenança afegint una paraula a una oració. Aquesta petita errada li ha comportat a l’ajuntament un contenciós administratiu amb un veí de Cabrils.

ERC-CxC-AM ens hem ABSTINGUT. El ple de l’Ajuntament de Cabrils l’ha APROVAT amb els vots a favor del govern de CiU, els vots en contra dels VIC i SOM Cabrils, i l’abstenció d’ERC-CxC-AM, PSC, PP i ICV-EUiA

4.- Dictamen que proposa l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança reguladora de la tinença d’animals de l’Ajuntament de Cabrils.

El govern proposa la modificació del valor de les multes per infraccions per a animals molt perillosos, doblant-ne el seu valor. 


ERC-CxC-AM considera adient aquesta modificació com a mesura per incentivar i maximitzar la responsabilitat dels propietaris dels seus propietaris. És per aquesta raó que el grup municipal d’ERC-CxC-AM hem votat A FAVOR d’aquesta moció. La moció ha estat APROVADA pel ple amb els vots a favor d’ERC-CxC-AM, CiU, PSC, SOM Cabrils, ICV-EUiA, PP i l’abstenció dels VIC.

5.- Dictamen que proposa l’aprovació de la declaració de serveis essencials Ajuntament de Cabrils, Organisme autònom Escola Bressol i Seipro S.A.

La moció proposa la definició de serveis essencials un conjunt de departaments i serveis que dóna l’ajuntament de Cabrils als seus veïns. Aquesta definició és un subterfugi per a disposar d’una eina legal per a poder contractar per caràcter d’urgència i “temporalment” nou personal per l’ajuntament. El govern ja ens ha comentat la seva intenció de contractar un nou policia municipal i un peó per la brigada. ERC-CxC-AM ens hem ABSTINGUT. La moció ha estat APROVADA pel ple de l’ajuntament amb els vots de CiU (5) i PP (1), en contra del VIC i SOM Cabrils (1 cadascun), i l’abstenció d’ERC-CxC-AM, PSC i ICV-EUiA (1 vot cadascun).

6.- Dictamen que proposa l’aprovació de baixes d’obligacions pendents procedents d’exercicis tancats.

Aquesta proposta passa pel ple la baixa d’obligacions (deutes no cobrats) de l’ajuntament amb persones físiques, jurídiques i administracions antigues, permetent regularitzar i sintetitzar la comptabilitat municipal. ERC-CxC-AM hi ha votat A FAVOR. El ple ha APROVAT la moció per UNANIMITAT.

7.- Dictamen que proposa l’aprovació de la cessió a Càritas del 0,7% dels ingressos de la Mostra Gastronòmica 2014.

Com cada any, aquesta moció és portada al ple per cedir 1000 euros a Càritas a Cabrils. El ple ha APROVAT la proposta per UNANIMITAT.

8.- Dictamen que proposa l’aprovació de la moció dels grups municipals de Veïns Independents de Cabrils, CIU, Som Cabrils, ERC-CxC-AM, ICV i de la regidora no adscrita en defensa dels veïns de Cabrils amb la finalitat que l’Ajuntament de Vilassar de Dalt revoqui l’autorització de la instal•lació d’un forn crematori.

Us hem ofert a l’inici d’aquest post un petit resum del nostre posicionament. Tot seguit uns transcrivim la intervenció del portaveu del nostre grup municipal, en Xavier Viudez:

Davant del debat iniciat per la futura instal·lació d’un crematori en el poble veí de Vilassar de Dalt, el grup municipal d’Esquerra-CxC, vol manifestar:

1. En aquest moment l’ajuntament de Vilassar de Dalt, ha aturat el projecte anunciant la realització d’un procés participatiu pels propers mesos.

2. El projecte disposa de tots els permisos urbanístics que s’han requerit fins ara i ha de sotmetre’s també al vist i plau de la Generalitat de Catalunya segons la legislació vigent, així com estudis científics formats i contrastats.

3. L’ajuntament de Cabrils, des de l’any 2012, ha sol·licitat informació del projecte i ha estat informat.

4. Esquerra Republicana de Catalunya va expressar en comissió informativa, del dia 19 la seva posició davant de la moció que es presenta avui, i ha deixat clar que no s’hi adhereix.

5. ERC votarem SI a recavar informació. SI a estudis científics contrastats. SI a una comissió de treball formada per tots els grups municipals. SI a la transparència oferint un debat amb els veïns, clar, transparent i que fugi d’actituds que s’allunyin d’un debat serè i a canvi sigui facilitador de la convivència.

6. Som sensibles a les preocupacions dels veïns i veïnes propers al polígon de Vallmorera de Vilassar de Dalt, per això que hem presentat un text alternatiu presentem la nostra pròpia moció plantejant un seguit d’alternatives, per les quals dedicarem el nostre esforç i convidem a tots els grups municipals a adherir-se, per tal de actuar amb serenitat, celeritat, transparència i responsabilitat, amb la voluntat clara i inequívoca de garantir la qualitat i les condicions de vida i salut dels cabrilencs i cabrilenques.

El text que presenta ERC diu:

1. Els ajuntaments i organismes públics hem de poder donar resposta a les noves necessitats socials.

2. La realització dels serveis comunitaris s’han de fer amb el màxim de garanties i el mínim risc per a les persones.

3. L’Ajuntament de Vilassar de Dalt pretén construir un servei comunitari, que és necessari, donat que el cementiri parroquial ha quedat petit, en benefici de la comunitat i de les persones.

Davant d’aquestes premisses el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya proposa i posa a votació el següent acord:

1. La constitució d’una comissió especial del consistori formada per tots els grups municipals per a estudiar els diferents aspectes i possibles impactes que pot tenir la instal·lació del complex funerari amb forn crematori a VdD.

El text ha estat desestimat per la resta de formacions del consistori fa uns minuts, per tant, els informem que no el sotmetrem a votació malgrat les contradiccions que el text presentat per la resta de formacions del consistori sosté, fent a l’ajuntament de Cabrils part i jutge, i només expressa la posició d’una de les parts.

Dit això, el nostre grup entén que el procés s’ha de fer amb la màxima transparència i per tant proposa, prosperi o no aquesta moció, que es constitueixi amb caràcter immediat aquesta comissió. Al finalitzar aquest ple els faré arribar la nostra proposta als diferents grups i que vostès també trobaran penjada al nostre blog.

L’objectiu d’aquesta comissió hauria de ser la de donar a l’ajuntament de Cabrils els elements de judici per a formar-se una opinió sobre la construcció i instal·lació del complex funerari amb crematori a VdD. Aquesta opinió ha de ser tècnica, donat que l’ajuntament només pot donar arguments tècnics a una altra administració si arribés a la conclusió que s’ha d’oposar al projecte.

Els treballs d’aquesta comissió haurien de concloure a ser possible abans del mes de març de l’any 2015

Aquesta comissió hauria d’estar constituïda per un membre de cada grup municipal, la qual escoltarà a totes les parts, és a dir, a l’ajuntament de Vilassar de Dalt i la Generalitat de Catalunya com a administracions que directament implicades en l’atorgament dels permisos, a experts en les diferents matèries que els grups municipals estimin adients, a ajuntaments catalans que disposin d’instal·lacions similars, al les diferents plataformes i als veïns que també vulguin expressar la seva opinió.

Les parts, han de regir-se per la voluntat de trobar solucions positives i respectar la diversitat d’opinions.

També, que les parts implicades a la comissió es comprometen, per escrit, a col·laborar en els dictàmens que es concloguin, i transmetre el criteri adoptat en els òrgans que s’hagi acordat a la ciutadania. És a dir, la comissió després d’haver estudiat i conclòs els seus estudis, emetrà un informe que serà el que totes les parts informaran a tots els agents que hagin intervingut, així com als veïns de Cabrils.

Així doncs, reiterem la urgència de la constitució d’aquesta comissió de càrrecs electes. La importància del tema, requereix que l’ajuntament de Cabrils doti a la comissió dels recursos econòmics i humans per assolir els objectius.

I acordar en el termini màxim de quinze dies l’abast de les compareixences, les institucions i persones que hauran de comparèixer o visitar, a fi de no eternitzar el procés.

Així mateix, els serveis tècnics de l’ajuntament poden iniciar la recopilació dels informes tècnics i econòmics del projecte, estudiar, el seu cost benefici, les implicacions per la mobilitat de la zona, l’afectació en aquest sentit a Cabrils, els requisits tècnics de les instal·lacions, l’impacte medi ambiental, l’impacte per la salut de les persones a través del treball bibliogràfic que es podria encarregar a la Universitat de Barcelona.

En resum,

En bé de la transparència i la màxima informació per als nostres veïns, de la necessitat de disposar de tots els elements de judici per a que aquesta comissió tingui la informació suficient per a emetre un informe que sigui objectiu i equànime,

De vetllar pels interessos de tots els cabrilencs i cabrilenques, garantint el benestar i salut de la nostra comunicat, i

Respectar l’autonomia de decisió d’un municipi veí, sempre que es respectin els drets dels cabrilencs exposats en el punt anterior,

Donat que en aquest moment no es donen les condicions necessàries i suficients per a que aquest consistori pugui emetre un judici amb tots els elements de coneixement i sense haver escoltat totes les parts.

Per tot l’exposat, el nostre grup municipal S'HA ABSTINGUT en aquesta votació. La moció ha estat APROVADA pel ple amb els vots a favor de CiU (5), SOM Cabrils, PP, VIC, PSC, ICV-EUiA (1 vot cadascun) i l’abstenció d’ERC-CxC-AM (1 vot).

9.- Donar compte dels informes trimestrals de morositat corresponents al tercer trimestre de 2014.

II. Part no resolutiva de la sessió

10.- Mocions.

ERC-CxC-AM va entrar una moció per urgència de declaració de responsabilitat pel 9N que va anar acompanyada d’un dictamen de secretaria d’intervenció un cop va ser repartida als regidors. Posteriorment, en la junta de portaveus, ERC va posar com a única condició no modificar el primer punt de l’acord:

Primer.- Que els regidors que votem a favor de la present moció vam participar activament en la celebració de la jornada del 9N, i per tant assumim totes les responsabilitats que se’n puguin derivar i admetem ser coautors de les accions que s’imputin al President de la Generalitat i altres membres del Govern derivades de l’organització i execució del citat procés democràtic. Aquesta moció està en sintonia amb el compromís que van adquirir alguns carrecs electes entre els quals hi havia els regidors d’ERC-CxC-AM, ICV-EUiA, i CiU amb l’ANC i que van fer entrega l’11 de setembre d’enguany en acte públic al parc del Mil·lenari. Malgrat aquest compromís, la urgència de la moció no ha prosperat. No ha estat doncs sotmesa a votació.

11.- Donar compte de les resolucions dictades per l’alcaldia, i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió.

12.- Precs i preguntes.

En aquest ple, ERC-CxC-AM no ha realitzat precs i preguntes.