divendres, 27 de novembre del 2015

El govern de Cabrils, Convergència, Unió i MUC vol que Esquerra Republicana de Catalunya faci amb aquests pressupostos un acte de fe.

Ahir al Ple Ordinari de l'Ajuntament de Cabrils es van aprovar, amb els únics vots a favor del govern (CDC, UDC i MUC), els pressupostos per al 2016.

El portaveu d'ERC Cabrils va exposar durant el ple perquè el nostre grup municipal hi votava EN CONTRA.

La falta d'informació a la que habitualment estem sotmesos, les dificultats per treballar i controlar el govern, demostren la seva falta de transparència. I això es tradueix també al pressupost. A dia d'avui, i per a poder valorar objectivament quines poden ser les previsions d'ingressos d'aquest consistori, el govern no ha entregat a Esquerra l'estat actual de liquidació del pressupost 2015. Onze dies després de demanar-ho i una setmana després que se’ns fes arribar el pressupost, no podem fer una projecció mínima d'ingressos a final d'any o com incideixen algunes decisions preses enguany pel govern i que arrossegaran a l’any vinent.

El govern de CDC, UDC i MUC no ens ha entregat tampoc les factures de l'empresa Casas per a poder conèixer la despesa d'aquest consistori en mobilitat. Entendran doncs que hem de fer un acte de fe a les dades que el govern avui exposa, fet que per responsabilitat, no podem assumir.

La variació més important del pressupost respecte la de l'any 2015 és la gestió directa del complex esportiu de la piscina. Més de 500 mil euros es volen destinar a la seva explotació i manteniment. Ja hem manifestat amb anterioritat els dubtes que tenim en referència a les dades que el govern ens va facilitar degut a les errades que vam detectar i que posteriorment el govern no ha explicat. Això sí, finalment divendres passat, la regidora Maite Viñals va rebre l’autorització per a consultar les actes aixecades per l’enginyer municipal en relació al complex esportiu ILLA, després de que se li hagués denegat l’accés i haguéssim d’insistir del dret que tenim els regidors de l’oposició a aquesta informació, com part de les nostres activitats de control al govern.

De moment sabem pel pressupost 2016 que les instal·lacions del complex esportiu de la piscina no seran autosuficients, donat que es preveuen uns ingressos de 447.000 euros, i una despesa de 561.658,40 euros, una diferència de més de 110.000 euros. Cal entendre que aquesta diferència realment serà superior donat que per exemple, les nòmines o algunes reparacions i controls s'estan realitzant des del propi ajuntament i per tant, s'enmascararan les despeses si no es realitza una facturació interna. Un nou acte de fe. Esquerra només podem desitjar-los els millors dels encerts en les decisions que han pres pel be de tots. I com ja saben, ens trobaran al seu costat sempre que les decisions siguin clares, justificades i beneficiïn el bé comú.

Votarem en contra d'aquests pressupostos per la diferència de criteri que tenim vostès i nosaltres en les polítiques on incidir.

Posem alguns exemples, fa anys que l'escola bressol de Cabrils necessita una inversió important per renovar les seves instal·lacions tant de tancaments com de ventilació. Un canvi de finestres i portes exteriors, que calculem en uns 9000 euros aproximadament, permetria un estalvi energètic en calefacció. Una millor adequació de les instal·lacions interiors pel mes més calorós, juliol, i la ventilació per solucionar la qualitat de l'ambient i les olors milloraria també el benestar tant de la quitxalla com de les mestres. És necessari que les mestres hagin de conviure tot el dia tancades amb determinades olors?

Votarem també en contra del pressupost per la falta de sensibilitat davant de propostes com la que els vam avançar tot just passades les eleccions, per a bonificar les famílies amb més d’un fill simultàniament a l’escola bressol. Al darrer patronat vam concretar-la demanant que el govern bonifiqués amb un 30% la quota per aquelles famílies monoparentals amb uns ingressos bruts de 18.000 euros (1000 euros nets al mes), i les famílies de dos progenitors amb ingressos globals inferiors als 36.000 euros bruts. El govern ens va demanar temps per estudiar-ho i per saber quantes famílies podrien beneficiar-se. Ha tingut temps per fer-ho, aquesta setmana ens ha dit que només hi ha 5 famílies a l’escola amb dos fills alhora. Probablement no totes se’n beneficiarien. Sabem que podrien haver-n’hi més, i coneixem el petit impacte sobre el pressupost municipal que tindria una mesura d’aquest tipus. És falta de sensibilitat no estudiar i implantar una mesura d’aquest tipus.

Esquerra ha proposat reiteradament una major inversió en polítiques de joventut. Volem felicitar-los per haver incorporat una persona més a l’àrea, que treballa 25h setmanals. Queda molt lluny però encara del model que té per exemple l'Ajuntament d'Alella que disposa no només de personal suficient, i uns espais adients per a que joves i adolescents puguin realitzar activitats diferenciades, amb un pressupost proporcionalment equivalent al de Cabrils i un pla de joventut al dia.

Esquerra ja va plantejar al seu programa electoral traslladar l’altell al Mas Maria, no a la masia ni a la masoveria. Recordin, i insistirem, que volem que es creï l’escola d’hostaleria a la masia amb un espai també pel projecte Nut, una associació de mares i pares de fills amb discapacitat intel·lectual de Cabrils i VdD, com a motor i creador de sinergies entre hostalers i el sector educatiu a Cabrils i la comarca. Caldria reaprofitar algun dels mòduls actuals quan es traslladi l’institut i adequar els espais exteriors. Un projecte que ja hauríem hagut de començar a negociar amb el govern de la Generalitat abans de les eleccions al Parlament. Ara cal esperar a tenir govern i que l’actual consistori també l’assumeixi com a propi.

Confiem que el govern no descuidarà la promoció de l’activitat econòmica al nostre poble. Esquerra ha manifestat públicament la necessitat de coordinar les regidories de cultura, via pública, turisme i medi ambient, que permetin crear projectes transversals al voltant de figures com la Papeta Tolrà o altres persones destacades de la cultura del nostre municipi, i aprofitar el nostre espai natural a través de rutes i itineraris per atraure nous visitants i crear noves iniciatives empresarials complementàries a la marca Cabrils Vila Gastronòmica.

I no ens sorprèn tant la disminució al pressupost en infraestructures i via pública. Passarem de 1.464.000 euros a 1.230.000 euros, més de 200.000 euros de diferència. Any després d’eleccions.

I això que l’arrenjament de Cabrils a VdM va ser pagat per la Diputació de Barcelona i es va concloure poc abans de les eleccions. Trobem a faltar un pla d’infraestructures, un planejament i un estudi clar per a prevenir i allargar la vida útil dels paviments del municipi. Confiem que en un any tinguin temps per dedicar-li part del pressupost que avui la seva majoria aprovarà.

Esquerra no pot votar a favor els pressupostos que avui el govern de Cabrils li presenta. Esquerra ha fet el pas endavant. Esquerra és propositiva i transparent en les seves propostes. Esquerra mira al futur, amb una perspectiva diferent al govern de Convergència, Unió i MUC, posant en relleu les necessitats de les persones, amb un projecte que neix de la participació dels veïns i veïnes de Cabrils. I això és el que continuarem fent, escoltar a les persones.

dijous, 26 de novembre del 2015

Ordre del dia del Ple Ordinari del 26 de novembre del 2015

Avui dijous dia 26 de novembrede 2015 a les 20h es realitzarà el ple ordinari de l'Ajuntament de Cabrils amb el següent

ORDRE DEL DIA

1.- Aprovar l’esborrany de les actes de la sessió plenària ordinària de data 24 de setembre de 2015, de la sessió extraordinària de data 29 d’octubre de 2015 i de la sessió extraordinària i urgent de data 23 de novembre de 2015

I. Part resolutiva de la sessió


2.- Dictamen d’aprovació inicial del Pressupost General de la Corporació per l’any 2016 i Bases d’Execució del mateix, que conté el propi de l’Ajuntament, el de l’Organisme Autònom Escola Bressol, el de l’Organisme Autònom Museu Municipal i els estats de previsions de despeses i d’ingressos de la societat mercantil dependent Serveis i Promocions Municipals, S.A.

3.- Dictamen d’aprovació inicial de la modificació de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament de Cabrils

4.- Dictamen d’aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança municipal de sorolls

5.- Dictamen d’aprovació de la rectificació d’error material de l’expedient de modificació de pressupost núm. 20 del pressupost municipal del 2015

6.- Dictamen d’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost núm. 21 del pressupost municipal del 2015

7.- Dictamen d’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost núm. 22 del pressupost municipal del 2015

8.- Dictamen d’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost núm. 23 del pressupost municipal del 2015

9.- Dictamen d’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost núm. 24 del pressupost municipal del 2015

10.- Dictamen d’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost núm. 26 del pressupost municipal del 2015

11.- Dictamen d’aprovació per l’atorgament de concessions sobre drets funeraris del cementiri municipal de Cabrils.

12.- Dictamen d’aprovació de la cessió a Càritas del 0,7% dels ingressos de la Mostra Gastronòmica 2015

13.- Dictamen, a proposta dels grups municipals de CIU i ERC, de suport a la Resolució 1/XI del Parlament de Catalunya

14.- Donar compte dels informes trimestrals d’intervenció i tresoreria municipals sobre el compliment de la Llei de morositat a l’Ajuntament de Cabrils, relatius al segon i al tercer trimestre de l’exercici 2015

II. Part no resolutiva de la sessió

15.- Mocions

16.- Donar compte de les resolucions dictades per l’alcaldia, i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió ordinària

17.- Precs i preguntes