diumenge, 31 de gener del 2016

Un nou NO a la Transparència

El govern de Cabrils (Convergència, Unió i MUC) torna a tombar les propostes de transparència d’Esquerra.

Quan encara no s’ha acomplert un mes des de l’entrada en vigor de la llei de transparència, bon govern i accés a la informació pública per les corporacions municipals, Esquerra va proposar als grups del consistori afegir-se a una nova moció de Transparència. Una moció que instava al govern de Cabrils a definir un calendari d’aplicació de la llei a Cabrils després de l’any de carència des de la seva entrada en vigor. Un full en blanc.

Un compromís amb els veïns i veïnes de Cabrils. Refermar un compromís que els partits que van concórrer a les eleccions municipals portàvem als nostres programes electorals. Un compromís també de la nova regidoria de Participació, Transparència i Regeneració Institucional del govern tripartit de Cabrils. Un compromís d’intencions, d’objectius que el govern ha de poder explicar als cabrilencs i cabrilenques.

El govern de Cabrils té molta feina per fer. Un govern que dóna continuïtat al govern anterior a les eleccions municipals del mes de maig, i que per tant, coneixia la llei. Un govern que en el estudi “La Trasparència al Maresme“ de Xut Consulting quedava molt mal posicionat en l’aplicació de la llei a Cabrils a finals del mes de desembre. Un govern que a partir del mes de febrer haurà de donar explicacions al Síndic de Greuges com aquest ja li ha avançat.

Tots els partits de l’oposició, Esquerra, PSC i PP ho entenem així, i per això hi vam votar A FAVOR. Malgrat tot, LA PROPOSTA NO VA PROSPERAR gràcies a la majoria absoluta del vot en contra del govern de Cabrils (CDC, UDC i MUC). Una nova oportunitat perduda.

Un ple amb alguna sorpresa. El perquè de tot plegat del ple del 28 de gener de 2016.

El ple del passat dijous 28 de gener no portava cap tema destacable del govern per als veïns de Cabrils. El govern elevava dues modificacions del pressupost, una per a afegir dues noves partides per a gestionar l’activitat del CC La Fàbrica, i un nou error material de la numeració d’una partida del pressupost.

Les dues propostes van ser APROVADES PEL PLE. La primera amb els vots a favor del govern (CDC, UDC i MUC) i el PSC i l’abstenció d’ERC i PP, i la segona amb els vots a favor del govern, ERC i PSC i l’abstenció del PP.

Va sorprendre’ns el posicionament del govern de Cabrils davant de la proposta presentada per ERC per a que prengués un compromís amb els veïns i veïnes de Cabrils mitjançant un calendari per a acomplir la llei de transparència, bon govern i accés a la informació pública. Un full en blanc per al govern. Un NO del govern que va impedir, gràcies a la seva majoria absoluta (CDC, UDC i MUC sumen 7 dels 13 regidors del consistori) que prosperés la moció. Una nova oportunitat perduda.

Esquerra va aprofitar el torn de precs i preguntes per a encoratjar el govern a tenir en compte a la Junta de la Societat La Concòrdia en la definició del projecte i solució que hauria de fer possible la reobertura del teatre de la societat. I vam realitzar algunes preguntes, algunes pendents de respondre pel govern, sobre l’acompliment de les obligacions amb la seguretat social de l’empresa emissora per televisió dels plens municipals, el deute del govern de Cabrils amb l’ajuntament de Vilassar de Dalt per la cessió d’hores d’emissió a ràdio Vilassar, i quan el regidor d’educació convocarà el Consell Escolar Municipal, més de dos anys després de la seva reunió de coordinació i debat obert i constructiu entre tots els agents educatius del municipi. Continuem amb la llarga espera.