dilluns, 11 d’abril del 2016

Per un mercat setmanal de dissabte a Cabrils

Dinamització del comerç i turisme de proximitat.

Esquerra va presentar, al darrer ple municipal, març de 2016, un conjunt de propostes per millorar i dinamitzar el comerç a Cabrils, la més destacada fer mercat setmanal dissabte al matí, amb l’opinió favorable de la majoria de comerciants de les zones afectades. El govern no comparteix la mateixa opinió i no farà rés per tirar-ho endavant.

Dues zones, el Centre – carrers Emília Carles (Nou) i Domènec Carles (de l’ajuntament) - i Cabrils 2, són les proposades pel grup municipal d’ERC per a complementar l’oferta comercial de Cabrils el cap de setmana.

PROPOSTA DE TREBALL AMB ELS COMERCIANTS DES DE 2014

L’any 2014, l’ajuntament de Cabrils va encarregar un estudi a la Diputació de Barcelona sobre “Hàbits de compra i consum” al municipi. Realitzat sobre 240 enquestes telefòniques als veïns, es proposava treballar diferents accions per a donar a conèixer el comerç de Cabrils i ajudar a canviar els hàbits dels veïns que argumenten desconeixement, falta o insuficiència d’oferta a Cabrils. La Diputació va recomanar obrir el debat per a traslladar el mercat setmanal al cap de setmana, però des d’aleshores aquesta recomanació sembla haver quedat tancada dins d’un calaix. Aquesta no és exactament la nostra proposta però s’hi apropa.

PROPOSTA PROGRAMÀTICA D’ESQUERRA

Esquerra proposa ampliar l’oferta comercial als dissabtes al matí. El mercat de dimarts té actualment 4 parades al carrer Nou i el seu públic objectiu és molt diferent del que podria tenir dissabte.

Els dissabtes
  • Poden anar a comprar les famílies, i les persones que entre setmana treballen fora de Cabrils.
  • Dotem les zones comercials de Cabrils d’una oferta complementària i de qualitat, que no només pot crear sinergies entre els paradistes i comerços, sinó que també possibiliten que els veïns de Cabrils coneguin el seu comerç.
  • Una oferta complementària i de qualitat amb restauradors, hotelers i artesans del municipi, atractives i innovadores per afavorir la permanència dels visitants i potenciar la visita dels atractius del municipi recollits en la Guia turística (Ruta de les Fonts, Masies i rellotges del Sol, Arborètum,..)
Podria argumentar-se una forta competència de mercats al nostre voltant, però el més proper es troba a Mataró, i diumenge es fa al Mercat de la Flor de Vilassar de Mar.

Mantenir les zones d’aparcaments existents, tant al centre com a Cabrils 2:
  • Ús públic dels pàrkings dels Horts de la Santa Creu (La Concòrdia) i de l’Hort de les Monges (darrera la biblioteca), de la baixada del Xaret, i els de l’Avinguda de Santa Helena i la carretera de Vilassar de Dalt, a l’altra banda de la riera, i
  • L’ús pels paradistes del pàrking de Can Botella.

Això permetria conservar tot el parc d’aparcaments que habitualment utilitzem en un cap de setmana habitual.
Unir les dues zones amb una passarel·la per a vianants entre el parc Anselm Clavé i Cabrils 2 per sobre la riera.

DECIDIM EL MODEL DE MERCAT

Esquerra ha mantingut converses i està en disposició d’obrir un espai de treball i diàleg per consensuar amb els comerciants, artesans, hotelers i restauradors, el model de mercat que sigui més adient pels dissabtes:
  • Model tradicional amb parades de tot tipus amb productes de qualitat, i establint per ordenança la distància mínima amb les botigues per a prevenir la competència directa entre ambdós.
  • Model rotatiu o temàtic amb parades d’una mateixa tipologia per a cada dissabte del mes, fent que per exemple el primer dissabte de mes hi hagi productes de proximitat (de km0), el segon articles d’artesania, el tercer...
La promoció del mercat seria clau per a fer conèixer i convidar a tots els veïns, i possibles visitants, a mercat. De manera que, no només es dinamitzaria el comerç local, sinó que es donaria a conèixer, més,el poble a la comarca, i podria ser una eina complementària pel sector de la restauració del municipi.