dimecres, 20 d’abril del 2016

De mercats setmanals, economia social i llocs de treballs...

El perquè de tot plegat. Ple ordinari del mes de març

Dijous 31 de març. Ple ordinari a l’Ajuntament de Cabrils.  Tots els punts de l’ordre del dia van PROSPERAR gràcies a la majoria absoluta del govern de Cabrils.




Esquerra propositiva

Esquerra portava dues mocions al ple. Una moció conjunta amb CDC i UDC, d’homenatge a la Muriel Casals, que recentment ens ha deixat, i una moció per a la dinamització del comerç a Cabrils, que el govern es va negar a admetre en aquest format però que ERC finalment va exposar i defensar a l’apartat de prec i preguntes. La moció recollia un conjunt de propostes entre les quals destaca fer mercat setmanal els dissabtes (veieu el post Mercat setmanal els dissabtesa Cabrils. Una proposta comercial complementària). Tot i això, el govern considera que els comerciants ja han rebutjat aquesta opció, opinió que no compartim després d’haver parlat amb la majoria d’ells. El govern no està predisposat a parlar-ne i consensuar-ho amb els comerciants de Cabrils, que en la seva majoria ho veuen com una proposta positiva a desenvolupar.

Complex Esportiu de la Piscina Municipal, continua

El govern presentà l’aprovació de la liquidació econòmica de la resolució del contracte de concessió administrativa per a l’execució de les obres i explotació d’un complex esportiu amb piscina coberta. És ben sabut que ERC ha estat molt crític en com s’ha dut a terme aquest procés i per la seva falta de rigor, no només amb la documentació presentada amb anterioritat, sinó amb els canvis sobtats a cop de timó, de les decisions del govern (veieu el post Comentaris posteriors al ple extraordinari del 30 d'agost de2015). Arribats a aquest punt, internalitzat el servei i, davant d’un procés legal llarg de pronòstic incert, el nostre grup, per responsabilitat, fa costat al govern en benefici de tots els veïns de Cabrils i vota A FAVOR d’aquest punt.

La municipalització del CEM, i la decisió política de mantenir el servei ininterromput, ha obligat al consistori a subrogar els contractes dels treballadors existents. De tots ells, amb sou i categoria. El govern proposa al ple la definició i aprovació dels nous llocs de treball així com una modificació de la plantilla del personal de l’ajuntament de 2016.

Es creen les places de 8 monitors esportius, 2 recepcionistes, 3 socorristes, 1 peó de manteniment i 4 persones de neteja. Donat que el director del centre va ser acomiadat i substituït per una persona de confiança del govern de CDC, UDC i MUC, aquest lloc de treball no s’incorpora com a tal a la relació de personal laboral de caràcter indefinit. No obstant, el ple portava també a aprovació una proposta per a determinar el personal eventual del present mandat que recau en la figura del director del CEM, de la piscina. Esquerra va manifestar la necessitat d’establir uns objectius clars i definir una retribució variable que es percebria en funció del seu assoliment. Aquesta proposta va ser rebutjada pel govern. Esquerra s’ha ABSTINGUT en tots aquests punts.

La secretaria i la intervenció per separat

Continuant amb temes de caràcter laboral, el ple també ha debatut la proposta d’aprovació número 6 d’aprovació de les especificacions que corresponen als llocs de treball de Secretaria i d’Intervenció. La modificació de la plantilla ja va ser aprovada amb anterioritat. Cabrils com a municipi de més de 5000 habitats podia disposar d’aquestes dues figures, sol·licitant la modificació de la seva categoria com a municipi. Avui s’establien les especificacions, és a dir, la descripció dels dos llocs de treball amb les que ERC està a FAVOR.

És important explicar que l’impacte econòmic pel consistori serà alt, de l’ordre de 60 mil euros anuals, però també permetrà a l’administració local diferenciar tasques, i realitzar més activitat que la que ara es pot realitzar. En contrapartida la figura del TAE del consistori serà eliminada, no així la de l’advocat urbanístic que alcaldia no en vol prescindir, tot i que és perfectament assumible per la secretaria.

I què fem amb la mútua?

L’actual projecte del POUM que es va aprovar inicialment, malgrat el nostre vot en contra, proposava la modificació d’usos del complex hospitalari de MC-Mutual i la seva zona esportiva, avui de titularitat de la Seguretat Social. El darrer cop que va sortir a subhasta pública aquesta immensa propietat va quedar deserta. Se’n demanaven 9.5 milions d’euros sense possibilitat de canviar volums i prohibint explícitament alguns usos com l’hoteler. Aquesta limitació, i altres, les estableix el Pla Especial de protecció del medi natural i del paisatge de la Conreria – Sant Mateu – Cèllecs. El Departament de Territori i Sostenibilitat no ha donat el vist i plau al POUM, entre altres en aquest punt, donat que contradiu l’establert al pla. El govern proposa al ple sol·licitar al Departament una modificació puntual d’usos per aquest espai singular que ha estat aprovat per UNANIMITAT. Esquerra desitjaria dotar aquest complex d’usos públics i procurarem treballar per a que així sigui. El govern però manifesta el seu desenteniment en aquest aspecte.

Economia Social i Solidària. La totalitat del govern s'hi apunta

El govern va entrar per urgència a la Comissió Informativa del ple una moció per adherir-se a la xarxa de municipis per l’Economia Social i Solidària, incorporar-se al procés de constitució d’una associació de municipis per l’ESS, així com impulsar accions, cursos, formacions i tot tipus d’activitats que puguin donar a conèixer i fomentar l’ESS a nivell municipal. Esquerra manifesta la satisfacció de la iniciativa del govern i el canvi d’actitud respecte les propostes que havíem presentat durant la legislatura passada i vam convidar a tots els membres del consistori a la Taula Rodona que ERC havia organitzat per l’endemà amb Jordi Via, comissionat de l’Ajuntament de Barcelona d’Economia Social i Solidària i Consum, Jordi Boixader, cap de la Subsecció al Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona i Ariadna Mendieta de la cooperativa L’Esberla. Podeu veure per streaming a You Tube aquest acte a http://www.youtube.com/user/EsquerraCabrils. Agraïm la presència del regidor Doñate a la prèvia per conèixer un dels ponents.

Taxes de l'Escola Bressol

Per acabar, el mateix dia del ple, el govern ens presentà una proposta d'urgència de modificació de les taxes pel menjador de l’Escola Bressol, més de mig any després de finalitzar la concessió, que vam considerar encertada. No només per què representen un estalvi per les famílies, sinó també perquè feia seva una proposta realitzada per la regidora Maite Viñals al Patronat. Una proposta per a distribuir els preus que flexibilitzava l’elecció de tarifes pels pares, podent-les adaptar millor a les seves necessitats. Esquerra hi hem votat a FAVOR.