dilluns, 9 de maig del 2016

Article sobre la participació d'ERC Cabrils al Grup de Treball sobre el POUM

Dimarts passat, 12 d’abril, vàrem participar en el grup de treball dedicat al POUM. Bé, no al POUM
en la seva totalitat, sinó a dos aspectes concrets que en formen part, la regidora d’urbanisme va obrir la sessió recordant que no es tractava de tornar a discutir un document que considera totalment justificat per tots els processos de participació ciutadana que s’han celebrat. I en tot cas, no als dos aspectes, perquè n’hi va haver un que no admetia cap tipus de discussió, i per tant, es va restringir a les explicacions de quina és la decisió que el govern en majoria pren al respecte. Així doncs, anem a pams:

Assistim al grup de treball, per part del govern: La Sra. Alcaldessa, Lina Morales, la regidora d’urbanisme, Marta Gómez i el regidor de transparència i regeneració institucional, Miguel Doñate. Per part de l’oposició: el portaveu adjunt d'ERC i arquitecte tècnic, Raül Serra, el portaveu del PSC, Peter Oberle, i en qualitat d’experts, el tècnic assessor en la redacció del POUM, Amador Ferrer, l’arquitecta municipal, Belén Pineda i un arquitecte convidat pel MUC, Xavier Fernández.

En la participació al voltant de la divisió horitzontal d’habitatges unifamiliars aïllats, (permetre que, en les torres unifamiliars aïllades, es puguin fer dos habitatges on fins ara només n’hi podia haver un) tant el MUC com ERC Cabrils proposem utilitzar aquesta mesura com a instrument per densificar les zones residencials properes al centre i als serveis, com a contraproposta de la proposta de CIU de limitar la mesura a aquelles torres de més de 400m2 de superfície d’habitatge. Per què ho defensem així?
  • Perquè creiem que tal com CIU plantejava la proposta es beneficiava a un sector concret de la població amb una realitat socioeconòmica molt afavorida.
  • Perquè no li veiem el sentit a densificar parcel•les a dalt de tot de les urbanitzacions, generant problemes de mobilitat al municipi.
  • Perquè creiem que la mesura ha de permetre la possibilitat per als joves de quedar-se a viure a Cabrils, i aquesta possibilitat mor en el plantejament de generar habitatges de 200m2

El resultat és que el govern accepta la proposta i es compromet a estudiar quantes cases es permetran partir per no generar dèficit d’equipaments i zones verdes.

En el cas dels polígons industrials, la sessió es limita a presentar la nova proposta del govern sense acceptar aportacions. Al sector que toca la Resclosa es proposen vora 9300 m2 de sostre industrial, mentre que es cataloga el sector dels voltants de l’IRTA com a sol urbanitzable no consolidat. Una solució, aquesta darrera, que deixarà el futur gran polígon industrial de Cabrils plantejat i pendent de desenvolupar-se en qualsevol moment de manera unilateral a decisió del govern. Sigui com sigui, la zona llindant amb el Torrent Roldós, a l’altra banda de la Resclosa, allotjarà una gran superfície industrial i una benzinera, sense admetre discussió al respecte.

Esquerra ja ha plantejat durant els darrers cinc anys quin és el seu posicionament respecte el POUM, tant a nivell de creixement en nombre d'habitatges, limitant molt el número i la superfície, com respecte a la conservació de la qualificació no urbanitzable de l'entorn de la part baixa del municipi, prop de l'autopista, per mantenir la zona agrària que ens separa de Vilassar de Mar.

En resum, inici del compliment de les expectatives generades per la proposta de participació del govern a través de grups de treball, tot i que aquesta participació es vegi subjecte, de moment, a temes molt tècnics i/o molt poc polítics. És una llàstima la sensació d’haver perdut l’oportunitat de proposar el futur creixement i ordenació del municipi per tal d’assegurar la seva sostenibilitat, el respecte al medi ambient que ens envolta i la nostra futura qualitat de vida.