dijous, 25 d’agost del 2016

La Generalitat força al govern de Cabrils a entregar a l’oposició la relació de factures de 2015

L'Ajuntament de Cabrils ha hagut d’entregar el llistat de factures del 2015 a ERC després de ser preguntats per la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació de la Generalitat (GAIP)


Després que el grup municipal d'ERC a Cabrils demanés insistentment al govern municipal la relació de factures del 2015, i aquest denegués l'entrega en format digital, Esquerra va denunciar i demanar la mediació de la GAIP per a que li fos entregada aquesta informació. La GAIP és un instrument creat per la Generalitat perquè qualsevol persona pugui reclamar quan les administracions públiques deneguen l’accés a la informació. La intervenció d’aquest ens, format per especialistes en dret públic i accés a la informació, ha fet finalment possible l'exercici d'aquest dret als veïns i partits de Cabrils.

ERC va sol·licitar al govern municipal (Convergència i Unió i Municipalistes per Cabrils - MUC) la relació de factures a nom de l’Ajuntament durant el 2015 per analitzar la informació com a mesura de control abans d'assistir a la Comissió Especial de Comptes anual del consistori. El govern només va oferir físicament l'accés a les factures, i no un llistat en format digital com se li va demanar. El reglament de Règim Intern de l’Ajuntament permet a l’alcaldessa, de forma discrecional, decidir si es donen o no aquests llistats. També s’excusaven en la Llei d’Accés a la Informació i el bon govern del Parlament, adduint que “la informació sol·licitada no obra en poder de la Corporació municipal” (sic), i seguien dient que “la petició requereix d’elaboració de llistats ad hoc que impliquen la recopilació i detall d’una gran quantitat de dades”. Així mateix afegia "no és possible accedir a la seva petició sense una considerable afectació del servei públic". Esquerra només demanava una llistat de factures pagades...

Informalment, des d’ERC Cabrils es va informar al govern i al personal de Serveis Econòmics com aconseguir el llistat, a través d'una pantalla del programa de gestió que utilitza l’Ajuntament, quedant a l'espera de resposta. No va ser fins el darrer dia per a la finalització legal de reclamació que ERC, veient que no rebria la resposta a la petició per part del govern, no va denunciar la situació a la GAIP i va sol·licitar la seva mediació. La GAIP va admetre a tràmit la reclamació i va sol·licitar a l’Ajuntament de Cabrils l’expedient i un informe sobre la reclamació per a posteriorment donar audiència i demanar informe a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

El govern de Cabrils, per la seva banda, a través del seu regidor de Participació, Transparència i Regeneració Institucional, i portaveu dels MUC, ens ha fet arribar finalment el llistat sol·licitat, i, respon:

"Després de la darrera comissió especial de comptes en què vas comentar que us havien dit d'altres institucions (que fan servir aquest gestor) que sí que es podia generar aquest tipus de fitxer, i un cop va haver-hi disponibilitat, el personal es va posar a investigar aquesta opció. Simultàniament, aquest divendres 10 ens va arribar un escrit de la GAIP (9015-400370/2015) en què, entre d'altres qüestions, figurava tota la ruta per accedir-hi a l'opció de generar el fitxer que tu mateix els havies fet arribar. En aquest sentit, us demanaríem que si properes ocasions disposeu d'informació que pot agilitzar la tasca de l'Ajuntament així com la del vostre grup o de la resta de grups i alhora evitar malentesos, ens la comuniqueu",

fets que mostren no només la suposada ignorància de com obtenir informació bàsica de control de la despesa sinó també la falta de comunicació i coordinació interna del govern.

Només la intervenció de la Generalitat, ha fet possible exercir aquest dret d'accés i obtenció d'informació pública als veïns i partits polítics de Cabrils, una prova de la necessitat encara de millorar, i molt, la transparència.

Esperem que, pel bé del dret a la informació de tot cabrilenc que vulgui saber què fa i en què es gasta els diners el seus representants públics, aquests fets no tornin a succeir.

Decret d'alcaldia 636/2016 on es denegava el lliurament de l'informe en format digital

dimecres, 24 d’agost del 2016

Trobada de càrrecs electes d’Esquerra Maresme a la Mostra Gastronòmica de Cabrils

ERC a la Mostra Gastronòmica de Cabrils

Anna Simó, Chakir el Homrani i Bernat Picornell, convidats d’excepció.

La 29ª edició de la Mostra Gastronòmica, Comercial i d’Artesans de Cabrils va estar el marc del sopar de membres electes d’Esquerra del Maresme que va tenir lloc el passat diumenge 21 d’agost. L’Anna Simó, actual secretària primera del Parlament i antiga consellera de Benestar i Famílies, Chakir el Homrani, diputat de Junts pel Sí, Bernat Picornell, senador d'Esquerra de les Corts Generals van ser els convidats d’excepció. Ens van acompanyar també alcaldes i regidors dels municipis de la comarca.

Convidats, alcaldes i regidors van visitar alguns dels 63 estands de la mostra, el de l’Ajuntament on van saludar a l’alcaldessa de Cabrils i de diverses entitats on es van interessar pels seus projectes i inquietuds com per exemple La Societat La Concòrdia i el Projecte Nut. Així mateix es va aprofitar per mantenir una breu conversa amb el president de l’Associació d’Hostalers de Cabrils, Artur Masiques, per felicitar-los per la seva aportació a l’èxit de la Mostra i comentar el projecte de Cicles Formatius de Grau Mitjà d’hostaleria a l’IES Cabrils.

Aquest és el segon cop que ERC Cabrils, encapçalat pel portaveu municipal al consistori, Xavier Viudez, organitza el sopar de càrrecs electes d’ERC Maresme durant la Mostra, una mostra que reuneix a hostalers de Cabrils i de la comarca, i alguns dels vinicultors de Cabrils (Testuan) i la D.O. Alella. La Mostra ha esdevingut una cita obligada durant les 4 jornades que està oberta per als maresmencs, i que el darrer any va servir més de 17.800 tastets. Enguany, aquesta xifra ja ha estat superada un cop ahir dilluns va tancar les seves portes amb 23.602 tastos i 4.099 tiquets de vi i cava venuts.