dimecres, 30 de novembre del 2016

El govern de Cabrils no ens convenç

Així hem titulat aquest post que introdueix la intervenció que va fer el nostre portaveu Xavier Viudez, al ple del passat dijous 24 de novembre en el punt del pressupost del consistori i dels seus organismes associats, l'Escola Bressol, el Museu-Col·lecció Municipal, i SEIPRO. Un pressupost que va ser aprovat amb els vots del govern de l'antiga (CDC, UDC i MUC) i el PSC. El PP s'hi va abstenir, i nosaltres hi vam votar en contra. Si bé estem d'acord en no augmentar la pressió fiscal global, com ja us vam avançar fa un mes, també és cert que ni coincidim en com aplicar aquesta pressió, ni en les prioritats de les despeses. Caldrà fer alguns aclariments a la intervenció, però ho deixem per més endavant.


LA INTERVENCIÓ

"El govern de Cabrils aposta per un pressupost expansiu per aquest proper any, el 2017. Amb les dades de l’estat d’execució del pressupost d’enguany i l’estalvi acumulat, el creixement és possible. Aquest fet, dóna major capacitat de despesa per millorar el servei als nostres veïns.

Tot i així, si l’any passat denunciàvem la falta de informació, enguany els números amb els que s’ha confeccionat el pressupost ens posa sobre la taula algunes incògnites que esperem el govern ens aclareixi. 

El govern va presentar el mes passat l’aprovació de les noves ordenances fiscals per l’any vinent entre les quals hi havia els preus públics del CEM. Un centre que quan el govern va decidir internalitzar fa un any, va manifestar la voluntat que fos autosuficient. De la lectura de la memòria tècnica de la taxa es desprèn que el cost total de la prestació és de 1.014.749,22 euros incloent costos intermitjos i amortitzacions tècniques, mentre que la previsió d’ingressos era de 570.341,61, és a dir, l’índex de cobertura és del 56%. El govern, reconeix doncs un cost important i un dèficit global del manteniment d’aquesta infraestructura i servei. Més enllà d’això, els ingressos que ens presenten avui són de 504.292,00. Però francament, i volem equivocar-nos, aquesta previsió dista molt dels 223.371,52 euros que reconeix el govern com a drets reconeguts nets a 9 de novembre. Si hem de creure el pressupost, ens agradaria que el regidor d’hisenda o la d’esports ens aclarissin aquestes diferències.

El govern ha apostat fermament enguany per la cultura i les festes. Tots recordem el tobogan d’aigua pel carrer Domènec Carles a la Festa Major de Santa Helena, i la qualitat de les actuacions del MUSICAB. Ens agradaria també que el regidor de festes defensés el seu pressupost per l’any vinent, ara i aquí, donat que encara no ens ha facilitat la seva valoració d’una cosa i altre ara fa dos mesos, i sabem que ha superat el pressupost modificat de festes en més de 20 mil euros. Per altra banda, tant el pressupost de 2017 de festes com d’activitats culturals, tot i augmentar-se, disten del que portem actualment executat. Aquests són dos exemples de com ens planteja el govern el seu pressupost, i després com s’executen.

Esquerra els va demanar una inversió a l’Escola Bressol per a resoldre l’acondicionament dels nostres infants i de les seves cuidadores. Bons tancaments i ventilació a fi de reduir la despesa energètica i les males olors. El govern va anunciar-nos en ple que tenia previst fer-ho. Confiem que ho hagi previst pel proper pressupost i ens pugui avançar quan ho farà i amb quin cost.

Esquerra continuem defenent al pressupost una forta inversió en polítiques pel jovent, no només en espais sinó també diferenciar clarament les necessitats per edats. Aquest nou espai serà la Masia del Mas Maria. Nosaltres apostàvem també per la finca del Mas Maria per a fer-hi el nou Altell, afegint-hi un rockòdrom i un skate park. Fora bó que el govern ens expliqués el seu projecte per aquest espai.

Esquerra aposta per la formació i per l’ocupació. No només aquella que ve finançada per la Generalitat a través dels plans d’ocupació o de garantia juvenil, volem que es defineixi una política clara de necessitats per part del consistori que dotés aquest pressupost de forma adient pel propi ajuntament, amb fons propis. Confiem que en les properes setmanes, dins del grup de polítiques actives d’ocupació, arribem a un acord i si cal es modifiqui el pressupost.

Confiem que el govern no descuidarà la promoció de l’activitat econòmica al nostre poble. Esquerra ja va manifestar l’any passat, i continua pensant que és una bona línia de treball, la necessitat de coordinar les regidories de cultura, via pública, turisme i medi ambient, que permetin crear projectes transversals al voltant de figures com la Pepeta Tolrà o altres persones destacades de la cultura del nostre municipi, i aprofitar el nostre espai natural a través de rutes i itineraris per atraure nous visitants i crear noves iniciatives empresarials complementàries a la marca Cabrils Vila Gastronòmica.

Avui votarem una moció aprovada pel CCM per unanimitat sobre mobilitat al Maresme. Cal millorar la mobilitat també a Cabrils. El pressupost és ajustat a les dades que vostès ens proporcionen, 300.000 euros, però quines millores tindrem per a garantir que qui surt al matí amb el bus cap a Barcelona pugui tornar quan finalitza la seva jornada laboral o d’estudis normalment de 8 a 10h?

Les propostes en positiu que Esquerra els fem no són totes noves, estaven al nostre programa electoral, les hem fet arribar al ple, als grups de treball o de forma escrita mitjançant preguntes al govern al llarg de l’any, amb aportacions de veïns i entitats. Volem agrair-los la confiança que dipositen en nosaltres per a que siguem també la seva veu.

Esquerra votarà en contra d’aquests pressupostos per la diferència de prioritats, les polítiques on incidir i pels dubtes que ens generen algunes de les propostes que ja hem indicat.

Esquerra continua mirant al futur, amb una perspectiva diferent al govern de Cabrils, escoltant i posant en relleu les necessitats de tothom, les seves empreses i sobre tot, les persones."